Hlavní obsah

Proč nechce Toyota vyrábět elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota je skoro synonymem hybridních aut, ať už kvůli proslulému priusu nebo faktu, že drtivou většinu modelů Toyoty i dceřiného Lexusu můžete mít s hybridním pohonem. Bateriové elektromobily ale automobilka vyrábět nechce, alespoň prozatím.

Foto: Toyota 2x

Toyota RAV4 EV

Článek

Důvodem, proč Toyota čistě elektrickým autům nevěří, je, že dealeři by je nebyli schopni prodávat. „Pokud by naši dealeři - a nedávno jsme měli schůzku s národním výborem dealerů - pociťovali, že je významná poptávka, už bychom měli na silnici elektrické auto,” uvedl na losangeleském autosalonu Jack Hollins, generální ředitel severoamerické divize Toyoty, pro web AutoGuide.

Značka sice již dříve nabízela elektrickou Toyotu RAV4, která vznikala ve spolupráci s automobilkou Tesla, ale její prodej byl ukončen a v současnosti si můžete koupit hybridní a plug-in-hybridní toyoty, ale nikoliv vůz zcela bez spalovacího motoru.

Foto: Toyota

Toyota RAV4 EV

Přesto automobilka jen u hybridů zůstat nechce a i s bateriovými elektromobily pracuje. „Máme investice do technologií palivových článků, bateriových elektromobilů, hybridů i plug-in hybridů. Všechny čtyři jsou součástí naší strategie elektrifikace,” dodal Hollins.

S americkými dealery prý Toyota souhlasí v tom, že musí nabídnout nejen elektromobil, ale širší spektrum pohonů. „Časem uvidíme, kam se trh pohne, ale v tuto chvíli není důvod spěchat,” uzavírá Hollins.

Reklama

Výběr článků

Načítám