Hlavní obsah

Příští rok dorazí nová fabia, bude širší a nižší

Nová fabia bude podle šéfa technického vývoje Franka Welsche širší a nižší než nynější verze, s novou řadou úsporných motorů. V nabídce bude pětidveřový hatchback a kombi.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Současná Škoda Fabia, na snímku provedení RS. Druhé generaci je vytýkána disproporčnost designu, který je opticky vysoký a úzký.

Článek

"Nová fabia nebude módní vůz, ale auto s jednolitým designem a hladkými liniemi, které znáte z rapidu nebo nové octavie. U fabie se možná ještě rozvinou," uvedl Welsch.

Nová fabia bude opět ve dvou karosářských variantách, tedy jako krátký hatchback a prostornější kombi (sportovnější třídveřová verze tedy opět nebude). Hatchback by se měl délkou vejít pod čtyři metry. Nabídne lepší aerodynamické vlastnosti a asistenční systémy, které dosud fabia neměla. Objeví se v ní například systém nouzového brzdění a také možnost propojení multimediálního systému s chytrým mobilním telefonem.

Fabia je druhým nejprodávanějším modelem automobilky po octavii, loni ale její prodej klesl o desetinu na 240 500 aut. Třetí generaci nejprodávanější Octavie v provedení Combi dnes Škoda představila v Ženevě. Během letošního roku ještě uvede na trh sportovní Octavii RS a facelift modelu superb.

Škoda také podle Welsche připravuje větší terénní vůz SUV k nynějšímu modelu Yeti. Zvažovaný model s až sedmi místy a třemi řadami sedadel vyjede až po roce 2014. Yeti se ještě letos dočká modernizace, stejně jako superb. Ještě letos také přijde nová karosářská verze modelu Rapid pod označením spaceback.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám