Hlavní obsah

Příští gigantická továrna Tesly bude v Evropě

Tento týden je Elon Musk, miliardář a majitel automobilky Tesla, v Evropě. Při návštěvě Německa prozradil, že nová továrna Gigafactory, která se právě staví v americké Nevadě, nebude jediná. Plánuje postavit ještě jednu někde v Evropě.

Foto: Tesla 2x

Gigafactory firmy Tesla

Článek

Tesla je automobilka, která prodává pouze elektromobily. Elon Musk vsadil všechno na tuto kartu a relativně mu to vychází. Jeho automobilka zatím nevydělala ani cent, protože všechno, co je v plusu, jsou jen dotace, ale pokud se rozjede výroba vozu Model 3, pak by se měl dostat ze záporných čísel do kladných. Tedy ne hned, protože stavba jeho Gigafactory mu všechno dost prodražuje.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Proč? Protože jde o největší stavbu na světě. Továrna, která se má spustit v polovině příštího roku, ale stále se má dostavovat a upravovat a plného provozu dosáhne až na konci roku 2017, bude zabírat plochu 174 hřišť na americký fotbal. Zaměstná 10 000 lidí a měla by být vidět z vesmíru.

Uvnitř se budou vyrábět akumulátory ve spolupráci s firmou Panasonic. Produkce v roce 2020 bude čítat 35 GWh. Celá elektrárna pak bude pokryta solárními panely, které pokryjí velkou část energetické náročnosti budovy. I proto budou moci být akumulátory pro vozy Tesly o 30 % levnější, než kdyby byla továrna klasicky zásobována energií z elektráren.

Elon Musk ale plánuje rozšíření vozů Tesla nejen po Americe, ale i na další trhy. A proto potřebuje další továrny. Dvojka by se měla objevit někde v Evropě. Kde přesně zatím nevíme. Ale Gigafactory 2 by měla produkovat jak akumulátory, tak i technologie pohonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám