Hlavní obsah

Přípravy otevřené Škody Scala přerušil koronavirus, Spider ale v Boleslavi dokončí

Právo, Radek Plavecký

Ke stavbě unikátního sportovního modelu auta se po dvouměsíční odstávce vrátili učni mladoboleslavského učiliště Škody Auto. V půlce března byl projekt zastaven, teď už zase tři desítky učňů a jejich učitelé s designéry pracují na výrobě jedinečného vozu.

Foto: Škoda Auto

Škoda Scala přijde v rámci sedmého žákovského projektu o střechu.

Článek

Základem je sériově vyráběný model Scala, ten se v jejich rukách mění na dvoumístný sportovní vůz Spider. Před pár měsíci byly představeny skici, návrhy teď už v dílnách nabírají reálných tvarů.

Kvůli epidemii ale všichni ztratili hodně času a teď musí vše dohnat. „Motivace k tomu, aby i v letošním roce žáci představili jedinečný koncept, navzdory vynucené přestávce neutrpěla, a to i přesto, že se blíží závěrečné zkoušky, které časový tlak ještě stupňují,“ připustil časový pres vedoucí Škoda Akademie Alois Kauer.

Kvůli odstávkám se dubnová výroba aut v Česku propadla o 89 procent

Ekonomika

„Aktuální vývoj dává naději, že žáci budou moci od června přejít do finální fáze stavby vozu,“ dodal Kauer. Do stavby svého vozu snů se nadšeně pustilo 26 žáků a pět žákyň. V současné době pracují na zdokonalení interiéru a domlouvají poslední práce na karoserii. Kvůli hygienickým opatřením zatím byly jádrem společné videokonference.

Konečná montáž žákovského vozu obvykle probíhá výhradně ručně, takže to za stávajících pravidel s rouškami či respirátory budou mít studenti o trochu složitější. Ani to ale mladé techniky neodrazuje.

„Až bude od 1. června zase možné zahájit i všechny praktické práce, pokusíme se ztracený čas co nejvíce dohnat,“ těší se Štěpán Fabián, který je v týmu zodpovědný za prezentaci vozu.

Škoda přerušila dodávky Octavií, má problémy se softwarem

AutoMoto

Pro střední odborné učiliště automobilky už je to sedmý projekt, v jehož rámci učni vyjdou ze sériového základu a přestaví jej na speciální vůz podle svých představ.

Bohužel jejich výtvory nemají příliš šanci dostat se do sériové výroby, ale i tak plní účel. Podpoří nadšení pro auta a žáci si během projektu osahají a osvojí vše od návrhů na papíru až po skutečnou výrobu každé části vozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám