Hlavní obsah

Před 80 lety zemřel průkopník automobilismu Václav Klement

Jeden ze zakladatelů českého automobilového průmyslu, technik, podnikatel a mecenáš Václav Klement zemřel 13. srpna 1938. Společně s Václavem Laurinem vybudoval a vlastnil ve své době největší automobilku v Rakousku-Uhersku.

Foto: Škoda Auto

Václav Klement (vlevo) a Václav Laurin - zakladatelé firmy na výrobu jízdních kol a později automobilů.

Článek

Úspěšný podnikatel také zasedal například v zemském zastupitelstvu, zasloužil se o elektrifikaci Mladoboleslavska a také se věnoval charitě.

Klement se narodil 16. října 1868 ve Velvarech. Cesta vyučeného knihkupce k váženosti a slávě ve strojírenském odvětví začala výrobou jízdních kol Slavia v Mladé Boleslavi. Roku 1895 se obchodnicky zdatný mladík spojil s technikem a turnovským výrobcem kol Laurinem a pod značkou Laurin & Klement zahájili výrobu motocyklů a motorových tříkolek. Od roku 1905 následovaly i osobní automobily a později také nákladní vozy.

Za dvacet let vyrobila automobilka téměř 13 500 vozů, než ji oba zakladatelé prodali plzeňské Škodovce. Ale i poté se Klement angažoval v automobilovém průmyslu. Byl členem správní rady a generálním radou Škodových závodů.

V letech 1928 až 1935 působil v zemském zastupitelstvu. Po Klementově smrti připadla většina jeho majetku spolkům a nadacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám