Hlavní obsah

Před 18 lety vyrobena poslední kachna - Citroën 2CV

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za asistence filmových kamer sjel večer 27. července 1990 v portugalském městě Mangualde z výrobní linky poslední automobil značky Citroën typu 2CV, legendární "kachna". Prototyp tohoto populárního vozu pro každého byl vyvinut ve Francii ještě před druhou světovou válkou. Do sériové výroby se ale dostal až tři roky po jejím konci.

Článek

Celkem ho bylo vyrobeno 3,87 miliónu kusů. Kachna si zahrála i v několika známých filmech, asi nejznámější je filmová série Četník ze Saint Tropez.

Když konstruktéři automobilky Citroën dostali za úkol vyvinout auto, které by bylo schopno odvézt pohodlně čtyři dospělé lidi i se sudem vína nebo s pytlem brambor a projet po rozbitých polních cestách s košem vajec na zadním sedadle, aniž by se rozbila, netušili, jaký úspěch sklidí.

Francouzi ho zvolili automobilem století

Citroën 2CV dostal do vínku řadu pokrokových konstrukčních řešení včetně nezávislého zavěšení všech kol a je tak jednoduchý, že ho v případě poruchy není těžké spravit.

Základem byl benzínový motor o objemu 375 ccm, s výkonem 9 koní (6,6 kW) a nejvyšší rychlostí pouhých 65 kilometrů v hodině. Pozdeji se v 2CV objevily i silnější agregáty.

Ve Francii byla jeho výroba definitivně zastavena na počátku roku 1988 a o jedenáct let později byl vyhlášen automobilem století.

Reklama

Související témata:

Související články

Citroën C3 Picasso: Roomster po francouzsku

Francouzský výrobce nečekaně zveřejnil první snímky nového C3 Picassa. Jde o malé MPV, které bude soupeřit se Škodou Roomster, Opelem Meriva nebo Nissanem...

Výběr článků

Načítám