Hlavní obsah

Před 110 lety byla založena automobilka Rolls-Royce

Dne 4. května 1904 se potkali v hotelu v Manchesteru Henry Royce a Charles Rolls. Když Rolls uviděl model Royce 10HP, věděl, že potkal toho pravého pro své smělé plány založit automobilku. Dne 15. března je to přesně 110 let, co byla založena jejich společnost Rolls-Royce Limited.

Foto: Rolls-Royce

1904 Rolls-Royce 10HP

Článek

Britská strojírenská společnost Rolls-Royce je známá především jako producent luxusních osobních automobilů. Zatímco výrobce aut, společnost Rolls-Royce Motor Cars, se kvůli hospodářským potížím dostal v 90. letech do rukou německé skupiny BMW, původní společnost je dnes především druhým největším výrobcem leteckých motorů na světě. Motory dodává také do lodí i pro využití v průmyslu.

Charles Stewart Rolls (vlevo) a sir Henry Royce

Dějiny legendární firmy s nezaměnitelným logem dvou propojených "R" začaly v roce 1904, kdy se v hotelu Midland v anglickém Manchesteru setkali podnikatel Charles Rolls a inženýr Henry Royce. Už 13. prosince začali oficiálně spolupracovat, produkovat vozy Rolls-Royce, ale firma se stále oficiálně jmenovala Royce Limited. Až o téměř dva roky později se tato jména dala oficiálně dohromady a vzniklo to, co známe dodnes.

Podívejte se do fotogalerie na některé slavné vozy historie značky Rolls-Royce

Výsledkem jejich spolupráce byla nová automobilka a už její první model Silver Ghost byl legendou. Firma poté dala světu řadu dalších výjimečných vozů, které se staly symbolem pohodlí, bezpečnosti a především luxusu. Vozy Rolls-Royce si oblíbili nejen movití podnikatelé a různé celebrity, ale například i korunované hlavy států.

Foto: Rolls-Royce

Královna Alžběta II a princ Filip v Nassau (březen 1966)

Zajímavá je historie jejich emblému. Spojená R byla na kapotách prakticky od začátku, ale byla na červeném pozadí. V roce 1910 ale Charles Rolls, jinak také vášnivý pilot, havaroval ve svém letadle a zabil se. Od té doby je pozadí RR černé. Známá soška Spirit of Ecstasy se objevila na vozech až o rok později.

Letecké motory se značkou Rolls-Royce se objevily už v roce 1915, největší slávy pak dosáhly za druhé světové války. Proslulé motory Merlin poháněly elegantní stíhačky Supermarine Spitfire, uplatnění ale našly také v bombardérech. Firma patřila i k průkopníkům proudových motorů, model Nene používaly nejen anglické letouny, ale stal se i předlohou pro motor sovětské stíhačky MiG-15. Dnes Rolls-Royce poskytuje své motory všem hlavním výrobcům letadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám