Hlavní obsah

Praha brzy vyčerpá současné kombinace značek aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát vyčerpá zhruba do dvou a půl roku všechny kombinace registračních značek na osobní vozidla, které jsou možné ve standardním formátu čtyř číslic na pravé straně. Nyní je na konci série začínající sedmičkou. Podle ministerstva dopravy však žádný problém nehrozí.

Foto: Petr Horník, Právo

Praze v dohledné době dojdou kombinace znaků na registrační značky se čtyřmi číslicemi vpravo. (Ilustrační foto)

Článek

Magistrát v hlavním městě již brzy začne vydávat registrační značky ze série 8AA, čímž načne předposlední, osmou řadu kombinací s dvěma písmeny na levé straně a čtyřmi číslicemi vpravo. Novinářům to řekli zástupci magistrátního odboru dopravněsprávních činností.

Jak bude situace v budoucnu řešena, zatím není konkrétně jasné. Vyřazenou kombinaci znaků není možné použít znova na jiné vozidlo, ale podle mluvčí ministerstva dopravy Lenky Rezkové je u současného formátu značek možno nahradit některé z číslic na pravé straně značky písmenem. Standardní řadová registrační značka tedy může nabýt např. ve tvaru 1A1 000A.

Majitelé elektroaut a některých hybridů mohou ode dneška žádat o speciální značky

AutoMoto

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana vyčerpání současného formátu značek nijak neomezí provoz registrů.

Jen letos v září magistrátní odbor dopravněsprávních činností provedl první registrace u 7000 vozů a udělal 1000 výměn značek. Město eviduje téměř tři tisícovky registračních značek na přání a stovky značek pro elektromobily. V hlavním městě je registrováno 1,224 milionu vozidel.

Kromě běžných registračních značek vydává magistrát také ty na přání. Od 1. ledna 2015, kdy tato možnost vznikla, město eviduje 2700 takových značek. „Ročně takových žádostí bývá asi 400,” řekl Adámek. Od 1. dubna 2019 město zaregistrovalo také 750 elektromobilů, které tehdy dostaly možnost nosit speciální značku začínající písmeny EL.

Přímé srovnání Octavií aneb Jak moc nová škodovka narostla

AutoMoto

Současný formát registračních značek máme od roku 2001, kdy se značky začaly vydávat podle krajů, nikoliv okresů. Kraj označuje písmeno nejvíc vlevo – pro Prahu to je A, např. pro Moravskoslezský kraj písmeno T. Do té doby se značky vydávaly podle okresů, odkud značka pochází, určovala první dvě písmena úplně vlevo.

Důvod této změny byl mimo jiné v nedostatku kombinací znaků pro jednotlivé okresy. Do konce roku 2014 se značky měnily v případě, že vůz změnil provozovatele mezi kraji. Od 1. ledna 2015 značky autu zůstávají i po takovéto změně. To znamená, že auto, které jezdí např. po Praze s ostravskou značkou, může mít pražského provozovatele, který jej koupil jako ojeté v Ostravě.

Reklama

Související články

Značky na přání státu moc nevynášejí

Motoristé si mohou v Česku už dva a půl roku pořizovat registrační značky na přání. Zájem o ně však neodpovídá původním předpokladům ministerstva dopravy (MD)....

Výběr článků

Načítám