Hlavní obsah

Potvrzeno. Toyota pojede po Měsíci

Novinky, fra

Lidé znovu objevili krásu a zajímavost našeho Měsíce. Dokonce i automobilky. Plánují jeho další dobývání, a dokonce stavbu lunárního obydlí. K tomu budou potřebovat i pořádná vozidla. Japonská vesmírná agentura JAXA si je nechá vyvinout od Toyoty.

Toyota Space Mobility ConceptVideo: Toyota

 
Článek

V dubnu jsme vám přinesli zprávu, že JAXA a Toyota spolu připravují nový lunární vůz. To byla doba, kdy v přípravě byly hrubé obrysy spolupráce a hlavně se diskutovalo o tom, co by takový vůz měl mít.

Teď je vše jasnější. Všechno je domluvené a JAXA chce, aby Toyota pokračovala ve vývoji. Je dokonce podepsána smlouva o spolupráci a Toyota vytvořila odloučené pracoviště Lunar Exploration Mobility Works, do kterého přijme kolem 30 odborníků.

Foto: Toyota 3x

Koncept, existující zatím jen ve virtuální realitě, má šest metrů délky a téměř čtyři výšky.

Plán je následující. Do roku 2022 bude vznikat model v měřítku 1:1 pro test pohonné jednotky. Další dva roky se bude ladit další vůz, který už bude k finalizaci designu a funkčnosti. Obě verze pak dají dohromady finální verzi, jejíž stavba začne v roce 2027. Odpoutání od země a cesta na Měsíc jsou v plánu na rok 2029.

Speciál na vodík

Automobil samozřejmě nemusí být omezený podle pozemských měřítek. Do žádné podzemní garáže zajíždět nebude, takže nabídne délku 6 metrů, 5,2 metru šířku a do výšky bude čnět až do 3,8 metru. V útrobách bude místo až pro čtyři astronauty a samozřejmě spoustu materiálu.

Foto: Toyota 3x

Elektřinu pro pohon vozu obstarávají palivové články. To, co vidíme v zádi vozu, jsou patrně výměnné nádrže.

Pohonnou jednotkou bude elektromotor, kterému dodají energii akumulátory. Ty bude buď nabíjet solární panel nebo palivové články na vodík. Toho využije jen málo a plánovaný dojezd na jeden vodíkový zásobník by měl být 10 000 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám