Hlavní obsah

Porsche sílí a plánuje zvýšit podíl akcií ve VW

Výrobce sportovních automobilů Porsche chce zvýšit podíl v největším evropském výrobci automobilů Volkswagen na 29,9 procenta ze současných asi 27,4 procenta. Porsche to uvedla ve zprávě o hospodaření za letošní fiskální rok. Hrubý zisk značky vzrostl o 70 procent na rekordních 2,11 miliardy eur (asi 59,3 miliardy Kč).

Článek

Porsche podíl ve Volkswagenu systematicky zvyšuje a ještě v srpnu měla jen 21,3 procenta akcií. Podíl nejprve zvýšila na 25,1 procenta a krátce na to až na současných více než 27 procent.

Porsche registruje vysokou poptávku po svých luxusních automobilech, především po modelu 911. Značný zájem je ale také o úplně nový model Cayman S. Zisk vysoko překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpověděli zisk 1,58 miliardy eur.

Celoroční čistý zisk firmy vystoupil na 1,39 miliardy eur a také překonal odhady. Analytici v průměru čekali čistý zisk 1,06 miliardy eur. Vzhledem k příznivým výsledkům podnik navrhl zvýšit výplatu dividend na šest eur na jednu prioritní akcii. Na každou akcii chce vyplatit i mimořádnou dividendu ve výši tří eur.

Investoři na akciích oceňují především silnou značku a výborné výsledky, které management Porsche systematicky předvádí. Výhodou je i to, že prodej luxusních vozů není náchylný na výkyvy stavu ekonomiky, protože bohatým je zpravidla jedno, zda roste či klesá HDP nebo zda se zvyšují či snižují průměrné příjmy.

Automobilka už koncem září oznámila, že tempo růstu tržeb v minulém roce přesáhlo tempo růstu počtu prodaných vozů. Zatímco tržby vzrostly o 10,6 procenta na 7,27 miliardy eur, prodej vozů se zvýšil o 9,5 procenta na 96 794 kusů. To znamená, že firmě se daří zvyšovat prodejní cenu. Expanze na nové trhy by měla automobilce pomoci zachovat prodej na rekordní úrovni i letos.

Management očekává, že výrazné zrychlení růstu lze čekat kolem roku 2009, kdy se v autosalonech objeví jeho nový čtyřdveřový model Panamera.

Reklama

Související témata:

Související články

Porsche Panamera bude vyráběno v Lipsku

Porsche potvrdilo výrobu svého čtyřdveřového kupé (stejně jako Mercedes-Benz jej nenazývá sedanem). Vývoj a příprava na výrobu jsou již v plném proudu. Tyto...

Porsche Boxster zase o něco silnější

Od prvního srpna budou v nabídce modely Porsche Boxster s několika změnami. Především zaujme posílení motorů, které je podle firmy dosaženo především instalací...

Porsche 911 Turbo v ČR za 4,1 miliónu korun

Český dovozce Porsche Inter Auto CZ uvedl tento týden nový model Turbo na náš trh. Šestá generace vykazuje vyšší výkon, lepší jízdní vlastnosti a samozřejmě...

Výběr článků

Načítám