Hlavní obsah

Porsche navyšuje podíl ve VW

Jak to tak vypadá, tak automobilce Porsche se nebývale daří. Má dokonce na to, aby dokázala stále investovat do cenných papírů koncernu Volkswagen. Nyní automobilka navýšila svůj podíl až na 31 %.

Článek

Porsche bylo dosud největším akcionářem s 27,3% podílem VW. Jen dvacet procent pak má spolková země Dolní Sasko. Porsche si nákupem hodlá posílit vlastní akcie (však také po prvních informacích posílily asi o šest procent) a upevnit si pozici v koncernu. Ten totiž s Porsche spolupracuje. Vyvíjí společně hybridní motor, Volkswagen a Porsche sdílejí stejnou platformu pro velké SUV Touareg/Cayenne a ani v budoucnu se nedá vyloučit rozšíření spolupráce.

"Neočekáváme, že by nám své podíly nabídlo nějak velké množství akcionářů. To jednoduše řečeno znamená, že hodláme jít 31procentnímu podílu. O převzetí nemůže být řeč," citovala BBC mluvčí Porsche Michaela Baumanna. Automobilka však dosud odmítla jednoznačně popřít, že se o Volkswagen bude ucházet někdy v budoucnosti.

Vyšší nároky na rozhodování

Pokud by koupě akcií dopadla podle představ firmy, mohlo by to mít dopad i na další značky koncernu, jako je Audi nebo Bugatti. Porsche by mohlo začít s téměř třetinovým podílem prosazovat změny, které by mu přinesly menší konkurenci a přitom větší zisky pro VW. Nejpravděpodobnější by bylo dosazení vlastního odborníka na sportovní automobily do Bugatti, který by rozhýbal výrobu a prodeje, jak to německá firma umí.

Reklama

Související témata:

Související články

Porsche chce víc ovládat VW

Německý výrobce sportovních automobilů Porsche požádal německé antimonopolní úřady o svolení ke zvýšení podílu v automobilce Volkswagen na 25,1 procenta...

Výběr článků

Načítám