Hlavní obsah

Pekelná kočka povstala z popela šroubek po šroubku

Když shoří nějaké běžně dostupné auto, pojišťovna vyplatí peníze a člověk si koupí nové. Ne tak v případě této „pekelné kočky” - Dodge Challengeru SRT Hellcat, který byl ve špatnou dobu na špatném místě, a tak z něj nezbylo téměř nic.

Foto: Dodge

Logo Hellcat („Pekelné kočka”) za předním kolem Dodge Challenger znamená 716k kompresorový osmiválec pod kapotou. (Ilustrační foto)

Článek

Požár pro auta většinou znamená „konečnou” – zamést a vysypat do popelnice, co se do ní nevejde, odvézt na vrakoviště. Aby někdo renovoval auto, které požár zničil tak, že jde sotva poznat, co to bylo za vůz, to by to musel být hodně vzácný, hodně ceněný veterán. V tomhle případě bylo předmětem renovace auto, které se dá normálně koupit nové.

Začalo to neslavně – požár stodoly zcela zničil mimo jiné i Dodge Challenger SRT Hellcat. Běžně by to znamenalo pojistnou událost a koupi nového auta, které se běžně v USA prodává jako nové od 60 945 dolarů, tj. 1,39 milionu korun. Jenže lidé stojící za kanálem D.I.Y Gang na YouTube si řekli, že vozu zkusí vrátit život.

Věta „Nebylo to nic snadného” by tu byla zbytečná, protože opraveno či vyměněno muselo být úplně všechno do posledního šroubku. Žár byl tak velký, že nejenže všechno spálil, ale i zohýbal ocelové nosníky karoserie.

Video, které v pár minutách přibližuje devět měsíců práce, začíná právě u karoserie. Vytahování, vyklepávání, vyvařování a rovnání byla spousta, a pak samozřejmě přišlo na řadu pískování a lakování. Poškození auta bylo tak velké, že pro zdárné dokončení projektu musel autor koupit jinou „totálku” stejného modelu a použít z ní některé díly.

Renovace motoru nebyla o nic snazší, musel být celý rozebrán, opraven, nepoužitelné díly nahrazeny novými a vše zpátky smontováno a usazeno do auta. Když se motor poprvé rozběhne, ohromná radost mechaniků je zcela pochopitelná.

Foto: Dodge

Dodge Challenger SRT Hellcat (Ilustrační foto)

Jakou barvu měl vůz před požárem, není známo, ale po renovaci dostal modrou IndiGo z originálního vzorníku pro Hellcat. A když na konci videa vidíme autora renovace v autě jet, věříme, že nelituje investovaného času a peněz. Koupit si nové auto přeci dokáže každý, takováhle renovace je ale úplně jiný příběh.

Texaský úpravce postavil auto, které Jeep předem vzdal. A nadělil mu tisíc koní

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám