Hlavní obsah

Passat to měl nahnuté, převálcovat arteonem a elektromobily se však zřejmě nenechá

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasická střední třída to v době elektromobilů a crossoverů nemá jednoduché, podíl segmentu D stále klesá. Ovšem jeden z klíčových modelů, Volkswagen Passat dorazí v roce 2023 v nové generaci. Britský Autocar to uvádí s odvoláním na zdroje uvnitř automobilky.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nad devátou generací passatu visely otazníky. Šéf koncernu Herbert Diess v této souvislosti ještě před nedávnem zmiňoval rostoucí popularitu příbuzného a stylovějšího arteonu a také chystané větší elektromobily rodiny ID.

„Nejsem si jistý, jestli potřebujeme tři modely v jednom segmentu. Musíme pečlivě zvážit, co s passatem,” řekl Diess pro Autocar ještě před rokem.

Ovšem nový passat, zdá se, dostal zelenou. Za tři roky se má představit nový model nahrazující současnou generaci, která je v nabídce od roku 2015. Podle Autocaru má nadále sdílet techniku se superbem. S vlajkovou lodí Škody se zřejmě rovněž počítá, ovšem stále není jasné, kde se oba vozy budou vyrábět.

Omlazený Volkswagen Arteon má české ceny, včetně nového placatého kombi

AutoMoto

Nejspíš to nebude v německém Emdenu, který je domovem současného passatu. Tamní závod se přestaví na výrobu čistě elektrických aut. Ve hře teoreticky zůstávají Kvasiny, kde sjíždí z pásů nynější superb. Zde by se oba modely mohly ve výrobě potkat, ovšem překážkou v tomto případě může být kapacita.

Foto: Milan Lažanský

Volkswagen Passat GTE současné generace

Novinka se má opět nabízet ve dvou karosářských verzích, ovšem konec má být s čistě americkým passatem. Volkswagen si nově zřejmě vystačí s jedním modelem pro Evropany i Američany. Sedan prodávaný se stejným jménem v severní Americe aktuálně stojí na starších základech PQ46, nová generace má základy nalézt v modulární platformě MQB, stejně jako aktuálně evropský passat.

Volkswagen ID.4 doprovodí Škodu Enyaq, výroba před zářijovou premiérou odstartovala

AutoMoto

Passatgenerace B9 má stále cílit především na praktičnost. „S Arteonem v portfoliu máme otevřené dveře k tomu, aby byl passat ještě více orientovaný na prostor, než je tomu aktuálně,” cituje britský magazín svůj zdroj. Motorová nabídka má zahrnovat mildhybridy, plug-in hybridy a čistě elektrické verze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám