Hlavní obsah

Pařížská výstava předvedla závodní vozy, které v dřívějších dobách trhaly rekordy

Hlavní město Francie dalo minulý týden na každoroční výstavě s názvem Rétromobile zavzpomínat na závodní automobily, které v minulosti lámaly na okružních dráhách rekordy. Výstava zahrnovala i téměř sto let staré vozy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pařížská výstava předvedla závodní vozy, které v dřívějších dobách trhaly rekordyVideo: Reuters

 
Článek

Na výstavě, která trvala od minulé středy do neděle, byly k vidění zejména vozy, které v dřívějších dobách soutěžily na legendárním závodním okruhu Autodrome de Linas-Montlhéry.

Ten byl od svého otevření v roce 1924 dějištěm mnoha závodů, na nichž byli diváci svědky mnoha rekordů.

Mezi vystavenými automobily se blýskaly i cenné kusy z dvacátých a třicátých let minulého století. Za zmínku nepochybně stojí Yacco model, který v roce 1927 pokořil 100kilometrovou hranici za méně než 30 minut. Jeho průměrná rychlost tehdy činila 205 kilometrů za hodinu.

„Výstava nám dává možnost nahlédnout znovu na velkou slávu minulosti. A to jak před druhou světovou válkou, tak po ní,“ svěřil se agentuře Reuters ředitel výstavy Francois Melcion.

„Můžeme zde vidět auta, která v nedávné době zvítězila v závodě 24 hodin Le Mans nebo vozy z osmdesátých a devadesátých let, které se účastnily pozoruhodných závodů se známými závodníky. Na to bychom neměli zapomenout - za každým autem vždycky stojí člověk,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám