Hlavní obsah

Opel ukazuje Vivaro-e, mezi elektrickými dodávkami zaujme dojezdem

Novinky, laz

Čistě elektrické dodávky už nejsou jen marketingovou hrou. Segment středně velkých užitkových vozů doplňuje Opel Vivaro-e. Zařadí se vedle příbuzného Peugeotu e-Expert a konkurencí bude například pro Mercedes-Benz eVito.

Foto: Opel

Opel Vivaro-e

Článek

Vivaro je jedním z modelů, který po fúzi PSA s Opelem zcela změnil své základy. Místo Renaultu Trafic je postaven na užitkové verzi modulární platformy EMP2, kterou používají i Citroen Jumpy, Peugeot Expert či Toyota ProAce Van.

Umožňuje také zástavbu baterií, a tedy čistě elektrickou verzi. Tu již odhalil mateřský Peugeot s e-Expertem. Písmeno „e”, ale tentokrát za jméno, si nyní oficiálně dává také elektrická varianta modelu Vivaro. Podobně jako tomu je u malých hatchbacků e-208 a Corsa-e.

Opel Corsa, nebo Peugeot 208? Souboj dieselových sourozenců

Testy

Na první pohled se jedná o běžnou dodávku. K dispozici bude ve třech délkách karoserie - 4,6 m, 4,95 m a 5,3 m. Užitečná hmotnost novinky činí 1275 kilogramů, což se blíží vznětové variantě.

Pod kapotou ale místo vznětového motoru hledejte elektromotor o výkonu 100 kilowattů, 136 koňských sil. Má točivý moment 260 newtonmetrů a maximální rychlost 130 km/h.

Na výběr je ze dvou baterií. Menší o kapacitě 50 kWh nabídne dojezd až 230 km, větší o 75 kWh až 330 km. Vše v přísnější normě WLTP. Takový Mercedes-Benz eVito nabídne ve stejném měřícím režimu dojezd jen 150 km s použitím 41kWh baterie.

Peugeot Expert bude i elektrický, dostane zvláštní název

AutoMoto

Rychlodobíjecí stanice se stejnosměrným proudem o výkonu 100kW, které by se v budoucnu měly rozrůstat, menší baterii dobijí na 80 % kapacity za 30 minut, u větší 75kWh počítejte se 45 minutami.

Opel vůz propaguje jako městskou dodávku ideální do rozšiřujících se bezemisních zón. Sloužit by měla zejména pro takzvanou „poslední míli” v cestě výrobku k zákazníkovi. Ceník ani datum příchodu na český trh zatím Opel nezveřejnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám