Hlavní obsah

Opel Grandland X má skutečně vrcholovou verzi, je silná a zároveň ekologická

Po konci Ampery neměl Opel zájemcům o plug-in hybrid co nabídnout. Nyní se to mění, a rovnou nejsilnějším vozem v současné nabídce. Grandland X Hybrid4, jak se novinka jmenuje, nabízí 300 koní a dosáhnete s ním na registrační značku pro elektromobily.

Foto: Opel 3x

Opel Grandland X Hybrid4 v Německu dosáhne na „ekologickou“ registrační značku – všimněte si písmene E vpravo.

Článek

Současná nabídka Opelu Grandland X končí na 180 koních benzinové jedna-šestky a vždy jsou poháněna jen přední kola. Pokud chcete čtyřkolku a vyšší výkon, Opel vám nabídne buď Insignii, nebo prostě musíte jinam.

Ovšem, pokud by vám nové auto stačilo začátkem příštího roku, můžete si objednat horkou novinku – Grandland X Hybrid4, jehož kombinovaný výkon je 300 koní a 450 N.m. To z něj také dělá nejsilnější Opel v současné nabídce.

Foto: Opel

Zadní kola jsou poháněná jen elektricky.

Základem systému je dvousetkoňový benzinový čtyřválec o 1,6 litru objemu s osmistupňovou automatickou převodovkou. K té je připojen elektromotor o 109 koních. Dozadu nevede kardanová hřídel, nýbrž jen kabely – zadní kola pohání výhradně elektromotor, také o 109 koních výkonu.

Foto: Opel

Kromě loga za předním kolem a faktu, že nad oběma zadními koly jsou krytky plnicího hrdla, resp. zásuvky, není poznat, že je to hybrid.

Grandland X Hybrid4 je plug-in hybridem, což znamená, že ho můžete dobíjet i ze zásuvky. Baterie má kapacitu 13,2 kWh a podle měření v cyklu WLTP je možné ujet až 50 kilometrů čistě na elektřinu. Dobíjení trvá 1 h 50 min, použijete-li 7,4kW zásuvku.

Zrychlení na stovku má zabrat 6,5 s a maximálka v hybridním režimu činí 219 km/h, v elektrickém 134 km/h. Kombinovaná spotřeba benzinu je podle cyklu WLTP 2,2 litru na 100 km a emise 49 g CO2/km. To znamená, že se novinka těsně vejde do padesátigramového limitu pro získání „ekologické“ registrační značky v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám