Hlavní obsah

Off road akce s Jeepem

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kolik asi tuzemských majitelů amerických vozů značky Jeep vyzkoušelo se svými miláčky to, co tyto legendární automobily dokáží? Odpověď je jednoduchá. Jen málokterý, neboť řekněme si na rovinu, kdo by se s klidem mohl dívat jak jeho miláček za půl druhého miliónu šplhá do hrozivě vyhlížejících téměř nezdolatelných svahů.

Foto: Ladislav Málek
Článek

Měl jsem tu možnost vyzkoušet modely Wrangler, Cherokee a Grand Cherokee v akci. Ne na silnici, ale v nehostinném terénu off roadové dráhy. Všechny tři typy jeepů si s nástrahami poradily bez problémů. Autorizovaný dovozce Jeepů do České republiky firma DaimlerChrysler Automotive Bohemia s.r.o. pro ukázku vyčlenila vozy Wrangler Sahara 4,0l Power Tech, Cherokee Sport a Renegade 2,8 CRD a Grand Cherokee 2,7l CRD Laredo.

Tento ani ne čtyřmetrový dravec si v terénu počíná jako doma a pakliže jej řídí zkušený offroadový řidič, dokáže přímo nevídané. Jelikož se nejedná o žádného obra otřesy jsou v kabině o to více znát. Žebřinový rám podvozku s přední i zadní tuhou nápravou však dostatečné procento otřesů absorbuje a díky kvalitním tlumičům eliminuje. O pohon se stará čtyřlitrový zážehový šestiválec 4,1 Power Tech, který má dostatečný výkon pro krkolomné kousky v terénu i dynamickou jízdu na silnici.

Motor nabízí 130 kW (174 koní) při 4600 otáčkách za minutu. Pohonná jednotka se k osádce vozu chová s maximální kultivovaností ať už mluvíme o hlučnosti či spotřebě. Wrangler je určen opravdovým milovníkům jízdy v terénu. Z třech testovaných modelů je právě Wrangler nejakčnější a velkou měrou nabízí možnost takřka adrenalinového "odpočinku".

Wrangler je schopen zdolat stoupání min. 25 stupňů, klesání min. 25 stupňů a přejet 20 stupňový sklon.

Základní technická data Wrangler
Rozměry:
:. délka3883 mm
:. šířka1740 mm
:. výška1748 mm
:. rozvor2373 mm
MotorPower Tech 4,0
Zážehový OHV
:. počet válců6
:. objem3958
:. výkon130 kW/4600 ot/min
:. max. točivý moment296 Nm/3500 ot/min
Převodovka4st. automat
Zdroj: DaimlerChrysler

Cherokee se v náročném terénu neztratí, jako ostatně žádný z modelů automobilky Jeep. S automatickou převodovkou zvládne průjezd off roadovou tratí téměř každý řidič. I zde je však nutné připomenou rozvážnost a opatrnost.

Při nájezdu do prudkého stoupání je nutné přesně načasovat akceleraci, aby vůz nenajel do kopce stylem "hlavou proti zdi." Jak se mi to v případě modelu Cherokee podařilo. Nicméně při druhém průjezdu a s trpělivým naváděním odborníka na sedadle spolujezdce se to podařilo.

Na trati jsme testovali vůz s přeplňovaným vznětovým motorem o obsahu 2,8 litru s chladičem nasávaného vzduchu. Přímé vstřikování paliva obstarává systém Common Rail s elektronicky řízeným čerpadlem. Což je vrchol v nabídce pohonných jednotek u tohoto modelu. Na výběr pak ještě jsou dva zážehové agregáty: čtyřválec 2,4 DOHC 16V a vidlicový šestiválec Power Tech 3,7.

Cherokee zvládá nájezdové a sjezdové úhly min. 25, respektive 20 stupňů. Zdolá naklonění min. 20 stupňů.

Základní technická data Cherokee
Rozměry:
:. délka4496 mm
:. šířka1819 mm
:. výška1817 mm (Renegade 1897)
:. rozvor2649 mm
Motor2,8 CRD I 4
Vznětový, přeplňovaný s chladičem nasávaného vzduchu, 2xOHC
:. počet ventilů na válec4
:. objem2776
:. výkon110 kW/3800 ot/min
:. max. točivý moment360 Nm/1800 - 2600 ot/min
PřevodovkaElektronická, 5st. automat
Zdroj: DaimlerChrysler

Na závěr jsem si nechal příjemnou zkušenost s vlajkovou lodí Grand Cherokee. Tento téměř pětimetrový automobil vypadá na silnici jako neohrabaný načinčaný stroj, avšak první zdání klame. V terénu Grand Cherokee podává solidní výkon s veškerým komfortem, který nabízí i na silnici.

Lze bez nadsázky říci, že s tímto vozem si to můžete ze slavnostního představení Smetanovy Libuše v Národním divadla dovolit zamířit přímo do náročného terénu. Automobil vybavený systémem pohonu Quadra-Drive dokáže nevídané kousky. Díky tomuto systému, kdy je vůz schopen přenést téměř 100 % sílu na jediné kolo, se snadno vyprostíte z nepříjemných situací na sněhu, ledu či v terénu.

Nájezdový úhel vpředu je 36,7 stupně, vzdadu 28,6 stupně a u přejezdu počítejte s hodnotou 22,6 stupně.

Základní technická data Grand Cherokee
Rozměry:
:. délka4605 mm (Laredo 4611)
:. šířka1858 mm
:. výška1773 mm
:. rozvor2690 mm
Motor2,7 CRD I 5
Vznětový s turbodmychadlem a s chladičem nasávaného vzduchu, 2xOHC
:. počet válců5
:. objem2658 ccm
:. výkon120 kW/4000 ot/min
:. max. točivý moment400 Nm/1800 - 2600 ot/min
PřevodovkaElektronická, 5st. automat
Zdroj: DaimlerChrysler

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám