Hlavní obsah

Odbory žádají Hyundai o zastavení výroby v Nošovicích

Odbory automobilky Hyundai v Nošovicích požádaly firmu, aby kvůli koronaviru na 14 dní přerušila výrobu. Zaměstnanci by mohli být doma v karanténě. Přerušení výroby mají žádat sami zaměstnanci.

Foto: Hyundai

Hyundai i30 N Fastback na výrobní lince v Nošovicích

Článek

Nošovický výrobní závod automobilky Hyundai by se mohl na 14 dnů zastavit kvůli šíření nového koronaviru, vyvolávajícího nemoc COVID-19. Odbory o to požádaly vedení podniku. Zaměstnanci by po dobu zastavení výroby zůstali doma v karanténě. Uvedl to předseda základní odborové organizace KOVO Hyundai Czech Patrik Fupšo. Přerušení výroby podle něj požadují sami zaměstnanci, kteří jsou připraveni po uklidnění situace výpadek výroby nadpracovat.

Škoda Auto jedná s odbory o zastavení výroby

AutoMoto

V Moravskoslezském kraji bylo dosud potvrzeno 14 případů nákazy, z toho polovina v okrese Frýdek-Místek, ve kterém se automobilka nachází a množství zaměstnanců bydlí. Fupšo řekl, že lidé v továrně i proto mají z nákazy obavy. „S vědomím, co se nyní děje, lze jen stěží při práci udržet plnou pozornost a koncentraci,” uvedl odborář.

Firma podle něj dělá řadu opatření, aby rizikům nákazy předešla, ale dá se udělat ještě víc. „Stále jezdíme do práce přeplněnými autobusy, tlačíme se během velké pauzy v kantýnách, sdílíme stejné pracovní nářadí a tak dál,” uvedl odborový předák.

Řekl, že zaměstnanci například chtěli, ať jim firma rozdá roušky. „Ale to není reálné a myslím, že by se v tom u linky ani nedalo pracovat. Takže lidé nás dotlačili k tomu, abychom vedení firmy poslali žádost o přerušení výroby s tím, že výpadek výroby by případně nahrazovali, až se situace uklidní,” řekl Fupšo. Lidé podle něj žádají o přerušení výroby i s ohledem na to, co se děje v jiných automobilkách.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Mluvčí automobilky Pavel Barvík sdělil, že výroba bude pokračovat za přijetí dalších zpřísňujících hygienických opatření uvnitř závodu. Tým, který se situací zabývá, podle něj zasedá každý den opakovaně a vývoj situace vyhodnocuje průběžně. Firma dělá řadu preventivních opatření.

„Omezujeme setkávání zaměstnanců, doporučujeme dodržování odstupů, důraz klademe na dodržování hygienických pravidel a ještě intenzivnější dezinfekci společných prostor a zařízení. Zaměstnanci v kantýnách a strážní jsou vybaveni respirátory, rouškami a rukavicemi,” uvedl Barvík.

Fiat Chrysler zastavuje výrobu ve většině svých evropských závodů

AutoMoto

Žádost o čtrnáctidenní karanténu vznesly odbory také v automobilce Škoda Auto. Kvůli šíření koronaviru zastaví až do 27. března výrobu ve většině svých závodů v Evropě koncern Fiat Chrysler Automobiles; opatření se týká šesti provozů v Itálii a po jednom v Polsku a Srbsku. Stojí také linky značek Ferrari a Lamborghini.

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Pracuje v ní přibližně 3300 lidí a dalších asi 8700 pracovníků zaměstnávají její subdodavatelé. Loni slezský závod vyprodukoval 309 500 automobilů.

Čtrnáctidenní trvání karantény bylo nařizováno lidem, kteří se vraceli ze zahraničí. Průměrná inkubační doba je 5 dnů, u naprosté většiny nakažených se objeví příznaky nemoci do 12 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám