Hlavní obsah

OBRAZEM: Všechny podrobnosti o "nové" Octávii

Novinky, maž

Škoda Octavia je pro mladoboleslavského výrobce stěžejní, možná nejdůležitější vůz z jeho nabídky. Po čtyřech letech přichází facelift, který by měl poněkud usedle vypadající Octavii omladit. Jak se to povedlo jsme zjišťovali během dvou dnů na zhruba 400 ujetých kilometrů.

Foto: maž, Novinky

Škoda Octavia facelift (2008)

Článek

Octavia prodělala facelift ve verzích sedan i kombi. Hlavní designovou změnou faceliftované, nikoliv nové Octavie, jsou nové přední světlomety, které nyní působí dynamičtěji a elegantněji. Nově tvarovaný je i nárazník a jiný, protáhlejší tvar mají také přední mlhová světla. Mírně odlišných vnějších zpětných zrcátek si málokdo všimne.

Vzadu se nezměnilo v podstatě nic, s výjimkou zadních svítilen, kterým zmizel červený pruh. Pod nimi jsou do nárazníku integrovány odrazky, takzvané kočičí oči. Prosvětlení písmene C, tradičního znaku moderních škodovek, samozřejmě zůstalo zachováno.

:. Škodě Octavii facelift rozhodně prospěl.foto: Novinky/Škoda Auto

Změny v případě faceliftu Octavie hodnotíme pozitivně, auto nyní působí moderněji a bývalý „ospalý“ dojem z přední masky původní verze je pryč. Samozřejmě, design je stále poněkud konzervativně pojatý, ale „účel světí prostředky“ a prostorná karoserie s obrovským zavazadelníkem je toho důkazem.

Nový benzínový motor 1,4 TSI

Motorů je k dispozici pět benzínových (80 - 200 k) a tři turbodiesely (105 - 170 k). Novinkou je motor 1,4 TSI, přeplňovaný s výkonem 122 koní, točivým momentem 200 Nm a kombinovanou spotřebou 6,6 litrů na sto kilometrů. Později by měl nabídku rozšířit ještě maloobjemový turbodiesel 1,6 TDI s výkonem 105 koní.

Volant a imobilizér ze Superbu

V interiéru je nově volant ze Superbu a nové jsou i hlavové opěrky s lepší ochranou při zadním nárazu, nyní standardně ve všech verzích výbav. Novinkou ve výbavě je takzvané MDI (Media Device Interface) - nové rozhraní pro iPod, externí zařízení nebo USB s možností ovládání přes autorádio nebo navigační systém. Parkovací senzory mají jiné znázornění na displeji i nové zvukové signály. Imobilizér je nyní převzat z modelu Superb. Ve verzích 4x4 je nově spojka Haldex 4. generace.

:. Vzadu není mnoho designových změnfoto: Novinky/maž

A jak se s „novou“ Octávií jezdí? První jízdní dojmy a několikaminutové jízdní video zveřejníme už zítra dopoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová Škoda Octavia: první oficiální fotografie

Přední světlomety jsou nově tvarované a výraznější. Všimnout si lze i mohutnější masky chladiče a jednodílného nárazníku. Inovace zadní části vozu se nese...

Výběr článků

Načítám