Hlavní obsah

Novým králem Nordschleife mezi limuzínami je tajemné Porsche Panamera

Novinky, dh, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche uvedlo, že zamaskovaný nástupce sedanu Panamera získal nový traťový rekord na severní smyčce, tedy Nordschleife, německého okruhu Nürburgring. Ve své třídě, kde doposud kraloval Mercedes s modelem AMG GT 63 S, stanovil nový nejlepší čas na hranici 7:29,81.

Foto: Porsche

Porsche Panamera na Nürburgringu

Článek

Podle Porsche stanovil vůz rekordní čas 7:29,81 již 24. července letošního roku a překonal tak čas Mercedesu AMG GT 63 S o téměř sekundu. Jedná se o časy z delší sekce okruhu. Kratší část lze srovnat časy 7:25,04 versus 7:25,41. Opět ve prospěch Porsche.

Protestovat by zdánlivě mohl Jaguar se svým extrémním sedanem XE Project 8, který okruh zajel za čas 7:18,36. Ovšem to je auto o dvě automobilové kategorie níž, navíc bez zadních sedadel.

Za volantem seděl zkušební jezdec Lars Kern a jen pro srovnání, čas Panamery Turbo z roku 2016, v současné době nejsilnější verze čtyřdveřového sedanu, překonal o 13 vteřin.

Porsche 911 Turbo je tu v nové generaci, výkon 580 koní ale vrchol neznamená

AutoMoto

Maskovaný vůz skrývá modernizaci modelu Panamera, která svou premiéru chystá v následujících týdnech. V případě rekordu z Nürburgringu se pravděpodobně jedná o vrcholnou variantu Turbo, je však také možné, že Porsche v rámci modernizace překvapí i ještě ostřejší variantou.

Foto: Porsche

Zkušební jezdec Porsche Lars Kern se svým rekordním časem.

Foto: Porsche

Stále není jisté, jaká specifikace Porsche Panamera rekord překonala.

Porsche zatím nechce zveřejnit bližší informace o rekordním modelu, nicméně server Motor1 uvádí, že nejspíše budeme mít co dočinění s novou nejsilnější verzí panamery.

Spekuluje se o označení Turbo S, které aktuálně náleží hybridnímu modelu Turbo S E-Hybrid, ale v úvahu stále přichází i možnost, že v Porsche zkrátka jen o hodně vylepšili verzi Turbo. Každopádně, mluví se o upgradu podvozku i motoru a také elektronické stabilizace. Na obratnosti také přidaly nové, zakázkově vyrobené pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 1.

Porsche vyrábí písty pomocí 3D tisku. Jsou lehčí a umožňují vyšší výkon

AutoMoto

Novinku hodlá Porsche představit už na konci tohoto měsíce. Jisté ale je, že už teď, ještě před oficiálním představením, je Porsche Panamera králem mezi superrychlými čtyřdveřovými sedany na Nürburgringu.

Reklama

Související články

Nové Porsche 911 přijíždí ve verzi Targa

Tři tradiční karosářské varianty nového Porsche 911 jsou kompletní. Kupé a kabriolet doplňuje lákavý kompromis Targa. Nebe nad hlavou se sklem v zádech odhalí...

Výběr článků

Načítám