Hlavní obsah

Nový Subaru Forester je větší i chytřejší

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V New Yorku na autosalonu se představila nová generace modelu Subaru Forester. Bohužel jsme se nedočkali vzhledu blížícího se konceptům Viziv. Naopak se posouvá auto víc k univerzálnímu výrazu.

Foto: Subaru

Nové Subaru Forester

Článek

Je velká škoda, že se Subaru zatím neodvážilo k tomu, aby uvedlo v život koncept Viziv jako model Forester. To, co se stalo, je vlastně změna navazující na současnou designerskou linku a stejně tak i na současnou techniku.

Nová generace modelu Subaru se představila v New Yorku. Video: Subaru

Vzhled auta nijak nepřekvapí. Tak trochu víc se přitahuje směrem k modelům XV nebo Outback. Bývalá hranatá karoserie se trochu zaoblila, teď je navíc o kus větší (vůz je 4625 mm dlouhý, 1815 mm široký a 1730 mm vysoký) a navíc vypadá trochu víc jako civilní SUV.

Podstatná je také technika. Auto totiž stojí na univerzální platformě SGP (Subaru Global Platform), která už dnes pracuje v mnoha jiných vozech. Nemusíme se však bát, že by auto s tímto podvozkem „změklo“. To je poznat už z toho, že auto má světlou výšku 220 mm. Stále bude mít pohon všech kol. Stále bude mít pod kapotou plochý čtyřválec.

Foto: Subaru

Nové Subaru Forester

Ten má objem 2,5 litru, což by mohlo evokovat podezření, že jde o pořád ten samý agregát, jako dosud. Jenže podle informací je v něm 90 % součástek nových. Takže o něm můžeme s klidem říkat, že jde o nový agregát. Změnily se i výstupní parametry – výkon je nově 135 kW, točivý moment 238 N.m. V USA se auto ukázalo pouze s převodovkou CVT. Až auto přijde do Evropy, pravděpodobně se dostane i na manuální řazení a také menší objem motoru.

Samozřejmostí pro dnešní dny je ohromná hromada asistenčních a pomocných elektronických systémů. Tak třeba systém X-Mode pro pohon všech kol má zcela nové řízení, bezpečnostní kamery Eye Sight koukají nejen dopředu, ale kontrolují i řidiče, jestli se mu nechce spát…

Nové Subaru Forester dorazí do USA na konci tohoto roku. Kdy se objeví v Evropě a jaké bude mít specifikace, to zatím netušíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám