Hlavní obsah

Novinky ve světě aut pro rok 2022

Pro automobilový průmysl i řidiče samotné znamená nový rok i několik zásadních změn a další várku automobilových novinek.

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq Coupé iV na upoutávce

Článek

Od cyklistů nejméně 1,5 metru

Asi nejvíce debatovanou změnou v pravidlech silničního provozu je nařízený odstup 1,5 metru při předjíždění cyklisty. Platí od ledna. A to přes fakt, že se taková povinnost nelíbí policii, že ji řidič nemá jak změřit a že na řadě silnic v Česku není fyzicky možné takový odstup dodržet.

Co způsobí povinný odstup aut od cyklistů? Na ostřikovače ani nemyslete

Podcasty a pořady

V novele zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, kterou samotnou najdete pod označením 365/2021 Sb., je toto upraveno v novém odstavci 6 § 17 o předjíždění. Také tam stojí, že v místech, kde je nejvyšší dovolená rychlost nanejvýš 30 km/h, stačí odstup 1 metr.

Odstup neplatí v případě, že cyklista má na silnici vlastní jízdní pruh. V takovém případě se jedná o jízdu v jízdních pruzích a nepovažuje se to za předjíždění. Povinnost je uložena také výhradně řidičům motorových vozidel, nikoliv řidičům nemotorových vozidel, tj. cyklista může pomalejšího cyklistu předjet i s menším odstupem.

Jeden a půl metru od cyklisty: Kdy povinný odstup neplatí a jaké hrozí pokuty

AutoMoto

Novela neobsahuje změnu § 125c o přestupcích, což znamená, že nedodržení odstupu samotného je přestupek dle odst. 1 písm. k tohoto zákona, a tedy za něj hrozí pokuta 1500-2500 korun ve správním řízení nebo do 2000 korun v blokovém řízení, tj. příkazem na místě. Stále v každém případě platí, že přestupek musí být prokázán, což bude dle starších vyjádření policie přinejmenším obtížné.

První veřejné vodíkové stanice v ČR

Zatímco první vodíkové osobní automobily, Toyota Mirai a Hyundai Nexo, se na českém trhu začaly nabízet už letos, běžný život s nimi je zatím v podstatě nemožný. Chybí totiž čerpací stanice.

Jak se tankuje vodík? Princip je jednoduchý, chybí však čerpací stanice

AutoMoto

Skupina Unipetrol na konci září 2021 oznámila, že chce otevřít šest veřejných vodíkových čerpacích stanic. Budou v Praze (zde dvě), Brně, Ostravě, Plzni a Litvínově. Stane se tak nejspíš v příštím roce.

Nové modely

Rok 2022 bude opět plný automobilových novinek, z nichž mnohé dosud nejsou potvrzené, některé však již ano. Hned na konci ledna se například ukáže nová karosářská verze Škody Enyaq, Coupé nabídne lepší aerodynamiku a stylovější siluetu.

Z Mladé Boleslavi se ještě dle zákulisních spekulací očekává facelift hatchbacku Scala nebo nová generace superbu, jehož výroba se přesune do Bratislavy po bok příštího Volkswagenu Passat.

Škoda poutá na Enyaq Coupé

AutoMoto

Alfa Romeo představí kompaktní SUV Tonale, Honda už brousí drápy ostrému Civicu Type-R nové generace a Dacia ukáže sériovou podobu velkého SUV Bigster, se kterým na silnice dorazí i nové logo automobilky.

Koncept Dacia Bigster ukazuje nové logo značky

AutoMoto

BMW chystá premiéru modelu X1, kompaktní SUV opět dostane i sourozence v podobě nového Mini Countryman, díky inovované modulární platformě očekávejme jak spalovací, tak i hybridní a čistě elektrické verze. Nový Range Rover doprovodí v příštím roce i menší verze Sport.

Chystaný Range Rover Sport natočen při testech na Nordschleife

AutoMoto

Když jsme u těch elektromobilů, mezi řadou novinek do zásuvky nebude chybět například sériová verze Audi A6 e-tron nebo luxusní limuzína BMW i7. Hyundai chystá rozšíření řady Ioniq, rovněž směrem nahoru.

První elektrická limuzína od BMW už řádí u polárního kruhu

AutoMoto

Ze sportovního soudku se očekává představení BMW M2 nové generace a poprvé také zběsilého kombi BMW M3 Touring. Ferrari by mělo ukázat své první SUV Purosanque. Maserati po dlouhých letech chystá nástupce kupé GranTurismo, ukáže se také kompaktní SUV Maserati Grecale. Od Porsche dorazí ostré 911 GT3 RS.

Čipová krize ještě potrvá

I v roce 2022 bude automobilový průmysl silně ovlivňovat nedostatek polovodičů. Kdy se situace začne zlepšovat, se dá zatím jen odhadovat. Optimisté z řad analytiků a vedení automobilek hovoří o druhé polovině příštího roku.

Škoda Auto přijde o čtvrt milionu aut

AutoMoto

Šéf francouzské automobilky Renault Luca de Meo řekl pro agenturu Bloomberg, že problémy s dodávkami čipů pro výrobu automobilů zcela jistě budou pokračovat minimálně do poloviny příštího roku. Od Volva zní, že problémy s dodávkami polovodičů sice ve čtvrtém čtvrtletí polevují, ale budou pokračovat také v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám