Hlavní obsah

Nové závodní série se může zúčastnit každý, adrenalin při ní ale nestoupne

Novinky, fra

Dnes už má mnoho aut speciální monitorovací systém, který vyhodnocuje, jak úsporně řidič jede a dává doporučení, kdy řadit. Stejně tak jsou i prediktivní systémy nehod. Mezinárodní automobilová asociace FIA, která zaštiťuje všechny velké motoristické závodní seriály, se pak zasadila o spojení těchto dvou informací do jedné a vytvoření soutěže.

Foto: FIA

Smart Driving Challenge (SDC) na startu

Článek

Soutěž se jmenuje Smart Driving Challenge (SDC) a Mezinárodní automobilová federace (FIA) ji vytvořila, aby podpořila bezpečnou a ekologickou jízdu a pomocí umělé inteligence spojila řidiče z celého světa a nechala je v těchto disciplínách soutěžit.

Jak to funguje? Všechny vozy, které se zúčastní soutěže, dostanou do vozidla na OBD připojený diagnostický snímač vyvinutý společností Greater Than. Ten je spojený s aplikací FIA Smart Driving Challenge v mobilním telefonu (funguje jak na Apple iOS, tak i na Androidu) a vyhodnocuje všechny důležité informace z vozidla.

Vyhodnocuje nejen efektivitu jízdy, tedy využívání kinetické energie vozu, správné řazení apod., ale také jestli řidič jezdí bezpečně. To znamená, zda dodržuje bezpečnou vzdálenost, jestli mění styl jízdy v závislosti na počasí apod.

Foto: FIA

Aplikace informuje o stylu jízdy, nasbíraných bodech i čtrnáctidenních soutěžích.

Samozřejmě lze jen těžko porovnat, kdo jede dobře či špatně. Proto je tu umělá inteligence, která dokáže porovnat danou situaci s 650 miliardami jízdních situací, které byly nasbírány při 50 miliardách projetých kilometrů.

Informace byly získány z palubních počítačů desetitisíců vozidel. Aplikace dokáže všechno vyhodnotit online a rozhodnout, zda je vše v pořádku, či nikoliv.

Rus si doma vyrobil terénní pneumatiky. Fungovaly úžasně

AutoMoto

Kdo se chce přidat, měl by to udělat hned. Ještě nyní totiž dostane vstup do systému nultého ročníku 2019 a bude se moct dívat na všechno a poučit se.

Příští rok pak vznikne soutěž ve čtrnáctidenních rozjížďkách, po nich se jezdci zařadí do dvaceti skupin vedených profesionálními jezdci, jako je závodník WRC Sebastien Ogier. Ti se pak utkají ve velkém finále v Paříži.

Vítěz bude pozván na velké předávání cen nejlepším jezdcům uplynulé sezony motorsportu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Británii auta létala vzduchem

S čím vším se dá závodit? Pokud to jede vlastní silou, tak to může být i naprosto neuvěřitelným způsobem omlácená kraksna, kterou zahodíte na hromadu dalších...

Výběr článků

Načítám