Hlavní obsah

Nové Pagani má název Imola. Výkony i cena jsou omračující

Italský výrobce supersportů Pagani oficiálně odhalil model Imola, nejostřejší verzi Huayry. Dvanáctiválec od AMG byl posílen na více než osm set koní a 1100 N.m. Představí se v březnu na autosalonu v Ženevě.

Foto: Pagani

Pagani Imola

Článek

O tom, že Imola vznikne, ví veřejnost už od září loňského roku, kdy se její podobou pochlubil na svých sociálních sítích sám majitel firmy Horacio Pagani. A teď, po pár měsících, auto konečně vidíme na oficiálních fotografiích.

Imola má být ostřejší a tvrdší verzí už tak úžasného modelu Huayra, a proto má pod kapotou stejný, ovšem vylepšený motor z dílny Mercedes AMG, který má dvanáct válců, zdvihový objem 6,0 litru a produkuje 827 koňských sil při točivém momentu 1100 N.m.

Foto: Pagani

Imola není zrovna krásná, ale jistě bude brutálně efektivní nejen na italském okruhu Imola.

Tento výkon na zadní kola přenáší sedmistupňová robotizovaná manuální převodovka, stejně jako u Huayry. Časy potřebné k přeřazení však byly zkráceny díky systému s názvem Smart Gas, tedy „chytrý plyn”. Co přesně se pod tímto názvem skrývá, tisková zpráva neuvádí.

Šílený dračí démon: Ajlani Drakuma chce být jako Pagani

AutoMoto

Imola je podle výrobce postavena na extrémně vyztuženém monokokovém podvozku z uhlíku a titanu. Nově má vozidlo i jedinečnou geometrii odpružení a také aktivní tlumiče, které jsou spolu propojené pomocí nové elektrické jednotky. Ta rovněž ovládá aktivní aerodynamické prvky, motor, převodovku a diferenciál.

Foto: Pagani

Interiér Pagani Imola

Pagani bylo u vývoje Imoly tak posedlé hmotností, že dokonce použilo novou barvu Acquarello light, která snižuje váhu použité barvy o 5 kilogramů, přičemž si ale zanechává typické vlastnosti jako lesk, bohatost a hloubku barev. I proto má Imola pouhých 1246 kilogramů.

Foto: Pagani

Pagani Imola je ostřejší verzí Huayry.

Další údaje o vozidle Pagani neposkytlo, ale dá se předpokládat, že díky tomuto výkonu a nízké váze bude Imola neskutečně rychlá. Název dostala po dráze Imola, kde podle výrobce probíhalo testování. Vznikne jen pět kusů a všechny už byly prodány za cenu přibližně 5,4 milionů dolarů, tedy asi 127 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám