Hlavní obsah

Nové auto, které je snad ještě víc originál než 58 let starý vůz

Britská společnost Lister Motor Company oživí speciální desetikusovou edicí vůz Stirlinga Mosse, který řídil mezi lety 1954 až 1958. A bude to auto přesně podle originálu.

Foto: Lister Motor Company

Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition

Článek

Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition je přesnou kopií originálu. Přesnou kopí vozu s poznávací značkou MVE 303, který sedlal právě Stirling Moss. A to včetně extrémně náročné hořčíkové karoserie, která na výrobu je tak pracná, že se na ní pracuje čtyři měsíce. Ostatně i postupy výroby Lister zachovává stejné, takže tohle budou opravdové originály.

V trubkovém rámu je pak uložen řadový šestiválec Jaguar o objemu 3,8 litru. Ten má výkon 251 kW (342 k) při 6750 ot./min a točivý moment 400 Nm při 4250 ot./min. Na zadní nápravu pak tyto hodnoty proudí přes čtyřstupňovou manuální převodovku Jaguar D-Type.

Foto: Lister Motor Company

Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition

Na 96,6 km/h (0-60 mph) zrychlí auto s hmotností pouhých 841 kg za čtyři sekundy a maximální rychlost je 296 km/h. Kdo do auta usedne, dostane nejryzejší porci jízdních zážitků. Nic není kaleno bezpečnostními, asistenčními, elektronickými a hlídacími systémy. Vše je stará dobrá nezkrocená fyzika.

Kdo si auto za 1 000 000 liber (zhruba 33 miliónů korun) koupí, bude mít stále tu samou karoserii i zeleno-žluté lakování, jen si bude moct vybrat určení – jedna verze je na okruhy a druhá na silnice. První auta kvůli náročné konstrukci a výrobě budou dodána až na podzim roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám