Hlavní obsah

Nová Škoda Octavia RS má být nejsilnější v historii

Až Škoda představí Octavii RS čtvrté generace, a to by se mohlo stát už za dva měsíce, měli bychom se dočkat dvou prvenství - benzínová verze má být nejsilnější v historii a v nabídce má být i plug-in hybridní varianta.

Foto: Škoda

Starší skica nové Škody Octavia (Ilustrační foto)

Článek

Že by Octavia RS byla první, která z nabídky tohoto modelu dostane čistě elektrickou verzi? Tak to nejspíš nebude, ale zásuvku má mít - podle britského magazínu AutoExpress, který cituje zdroje z automobilky, dostane Octavia RS čtvrté generace i plug-in hybridní variantu.

Pod kapotou má být pohonné ústrojí z Golfu GTE, který kombinuje benzínový čtyřválec TSI o objemu 1,4 litru s elektromotorem pro celkový výkon 180 kW/245 koní. Baterie má kapacitu 13 kWh a má stačit na 56 km bezemisní jízdy.

Přímé srovnání Octavií aneb Jak moc nová škodovka narostla

AutoMoto

Elektromotor je umístěn mezi motorem a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Manuál není pro tento vůz v nabídce. Poháněna jsou jen přední kola a baterie spolu s elektromotorem mají vozu přidat 250 kilogramů váhy.

Octavia RS má podle Britů dostat i čistě spalovací varianty, a to jak naftovou, tak benzínovou. Ta s největší pravděpodobností využije všudypřítomného přeplňovaného dvoulitru EA888 a měla by být nejsilnější v historii. To znamená výkon větší než 245 koní.

Fanoušky vznětových motorů musíme zklamat, 240k biturbo TDI z Kodiaqu RS se do Octavie dostat údajně nemá. Dva litry objemu však jsou vysoce pravděpodobné a výkon naftové Octavie RS se má zvýšit ke dvěma stovkám koní.

Kdy se nová rychlá Octavia s písmeny RS představí, zatím není známo. Automobilka však často činí velká odhalení na ženevském autosalonu, konaném zkraje března, a spekuluje se, že tam letos představí právě i tuhle novinku.

Foto: Škoda

Škoda Octavia IV. generace

Anketa

Měli byste zájem o plug-in hybridní Octavii RS?
Rozhodně ano
16 %
Spíše ano
2,2 %
Zatím nevím
2,3 %
Spíše ne
5 %
Rozhodně ne
74,5 %
Celkem hlasovalo 9587 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám