Hlavní obsah

Nová Mokka dá tvář budoucím modelům Opelu, designéři se inspirovali u legendární Manty

Novinky, laz

Rüsselsheimská značka Opel pokračuje v upoutávkách na nový crossover Mokka. Aktuálně zveřejněná maska chladiče reprezentuje nový designový jazyk. Inspiraci přitom hledejme v historii.

Foto: Opel

Příď nového Opelu Mokka

Článek

Sjednocený tmavý pás, který v sobě integruje světlomety i masku chladiče s logem automobilky. Nová Mokka na designovém nákresu ukazuje příď. Zároveň Opel prohlašuje, že podobný styl dostanou i další modely.

Opel tento tvar masky nazývá Vizor. Designéři se prý inspirovali ve vzhledu integrální motocyklové přilby a jejího krytého hledí, které navazuje na tvary přilby. Další inspiraci hledejme u starších modelů. Nelze zapomenout na ladné kupé Manta, které v první generaci mělo podobný výraz.

Foto: Opel

Opel Manta

Jakýsi nový designový začátek lze sledovat i vzhledem k tomu, že nová Mokka bude prvním modelem, který již mohl být alespoň ve finální fázi aktivně ovlivněn vedením francouzské skupiny PSA, kam po fúzi v roce 2019 Opel patří.

Několik modelů ve spolupráci těchto dvou automobilek již vzniklo, ovšem dosud se jednalo o vozy, které poslední fáze návrhu podstoupily ještě za dob, kdy Opel spadal pod americký General Motors.

Rovnou i na elektřinu

Nová Mokka se představí ještě v letošním roce, na český trh má dorazit zkraje roku příštího. Bude stát na francouzské platformě CMP, stejně jako Corsa a nové Peugeoty 2008 a 208. To je vynikající základ, jak ukázaly naše zkušenosti s novou Corsou a „dvěstěosmou”.

Ozbrojené síly v Minneapolisu prořezávají autům pneumatiky

AutoMoto

Vzhledem k platformě CMP bude nová Mokka celkově nižší než předchůdce. Jako první by měla přijít v elektrické variantě. Podle britského webu Autocar to znamená 136k elektromotor, 50kWh baterii a dojezd na jedno nabití až 320 km.

Podobnými parametry disponuje i příbuzný Peugeot e-2008. K mání budou i konvenční varianty, stejně jako u koncernových sourozenců - včetně zážehového tříválce o zdvihovém objemu 1,2 litru a vznětového 1,5litrové čtyřválce. Všechny verze ale budou pohánět přední kola. Klasická čtyřkolka, jako u dosavadní Mokky, není v plánu.

Co na to Crossland X?

Vyříkáno to má Opel Mokka před svým příjezdem i s dalším malým crossoverem v nabídce značky s bleskem ve znaku. Crossland X stojí na starší platformě PF1 z Peugeotu 2008 minulé generace.

Test Opelu Crossland X 1.5 CDTI AT: Městská štika s francouzskými kořeny

AutoMoto

Podle vyjádření Martina Hejrala, mluvčího českého zastoupení Opelu, zůstane Crossland X v nabídce do konce svého životního cyklu. S novou Mokkou si údajně nekonkuruje, je autem zaměřeným na co nejlepší poměr ceny k užitné hodnotě a v Česku se mu prodejně daří.

Mokka má oproti tomu být výkladní skříní stylu a technologií, ale zároveň s tím bude menší a levnější než model Grandland, který je technologiemi také nacpaný až po střechu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám