Hlavní obsah

Nová mikrotoyota bude mít zadní airbag

Novinky,

Nový mikrovůz pod značkou Toyota, který je nyní ve vývoji, dostane technickou novinku. Bude jím zadní airbag. Zatím je tato součást ve vývoji, stejně jako celý vůz.

Článek

Toyota chce získat u svého automobilu nejvyšší možné pětihvězdičkové ohodnocení při crash testu Euro NCAP. Jenže to v automobilu, kde hlavy cestujících ve druhé řadě sedadel jsou 30 cm od zadního okna, není dost dobře možné. Automobilka se tak rozhodla připravit zadní airbag, který by zamezil kontaktu cestujících s karoserií či oknem vozu i při nárazu zezadu.

Podle Hiroki Nakajimy, šéfdesignéra Toyoty, je zatím airbag ve vývojové fázi, protože je zde ještě problém s certifikací.

Aby také ne. Požadavky na zadní airbag budou jistě jiné, než je tomu v případě předních či bočních zádržných systémů. Navíc se musí počítat s dalšími efekty, jako je možnost aktivace i při předním nárazu. I v tomto případě se samozřejmě hodí nafouknutý airbag při zpětném pohybu hlavy. Jenže jak zaručit, že airbag bude nafouknutý přesně v tu chvíli, kdy hlava půjde vzad a nenafoukne se a splaskne dřív?

Jaká bude nová Toyota?

Automobil má spousty podobných problémů, které musí konstruktéři vyřešit. Proto již dnes je pravděpodobné, že v roce 2009 se nemusí model vyrábět. Značka by chtěla srazit cenu pod 5000 euro (asi 140 000 korun), což je v současné chvíli nemožné.

Navíc hodlá splnit velmi přísné emisní limity, k čemuž jí má dopomoci moderní motor. Ten by mohl být původem od Yamahy. Objem agregátu by se měl pohybovat kolem jednoho litru, což třem dospělým a jednomu dítěti jistě postačí.

Reklama

Související témata:

Související články

FRANKFURT: Toyota iQ

Možná si vzpomínáte na již dva roky starý koncept Endo. Tohle auto se tak designérům a konstruktérům zalíbilo, že s očima přilepenýma na jeho křivkách začali...

Mikrotoyoty se jen tak nedočkáme

Toyota by chtěla připravit během dalších dvou let mikrovůz, který by konkuroval například Smartu nebo novému Volkswagenu, který byl ve Frankfurtu představen...

Výběr článků

Načítám