Hlavní obsah

Nová dobíječka Tesly prý nabídne dojezd 120 kilometrů za pět minut

Právo, laz

Tesla zveřejnila parametry dobíjecí stanice třetí generace. Vlastní síť takzvaných superchargerů doplní stojany, které podle automobilky zvládnou opravdu působivé časy potřebné k dobití.

Foto: Tesla

Tesla Supercharger minulé generace

Článek

Pro Teslu Model 3 se při spárování s rychlodobíječkou Supercharger V3 chystají zajímavé časy. Podle kalifornské automobilky stačí pouhých pět minut k tomu, aby auto ujelo 120 kilometrů. A za hodinu máte nabito na teoretických 1600 kilometrů. Tedy v případě, že to auto a podmínky provozu dovolí.

Nový systém je postaven na zcela nové platformě se základem o kapacitě 1MW a schopností dobíjet jedno auto výkonem 250 kW. Proto, pokud se vrátíme k předchozím číslům, se doba dobíjení zkrátí oproti dnešním rychlým dobíjecím stanicím zhruba o polovinu. Přesnější technické informace budou k dispozici později během roku.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Tesla zároveň uvádí nový systém, který před příjezdem k dobíjecí stanici zahřeje či zchladí baterii na zcela optimální teplotu nejen pro jízdu, ale především pro co nejrychlejší nabíjení. V současnosti najdete takto výkonné stanice jen v Kalifornii, kousek od vedení Tesly. První zcela produkční a veřejné verze budou následovat v květnu. Počítá se i s Evropou, a tak je ve hře i vylepšení českých stanic Tesly u Humpolce, Vestce a v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám