Hlavní obsah

Nová aktivita pro syntetická paliva

Brusel

Nová aliance výrobců automobilů a olejářských firem se zabývá možností snížení dopadů vozidel na životní prostředí prostřednictvím syntetických paliv. Tato iniciativa vznikla na konferenci o životním prostředí, kde padla velká kritika na některé firmy za ignorování ničení životního prostředí svými výrobky.

Článek

Nové konsorcium ASFE (Alliance for Synthetic Fuels in Europe) zahrnuje DaimlerChrysler, Renault, Volkswagen, Royal Dutch/Shell a Sasol Chevron. Jejich cílem je demonstrovat výhodnost syntetických paliv v produkci nebezpečných jedovatých plynů při spalování v motorech.

Syntetická paliva je nová generace bezsirných a nízkoaromátových paliv vyrobených uměle ze zemního plynu (CNG), uhlí a biomasy. Ze všech těchto tří součástí je nejperspektivnější pro budoucnost CNG, jenž se těží již dlouhou dobu a jeho zásoby se odhadují na několikanásobek zásob ropy. To uhlí již také rychle dochází a produkce biomasy by potřebovala velké investice. Asociace firem tak chce vyřešit otázku tohoto paliva novým výzkumem a velkou ekologickou a ekonomickou rozvahou.

Tzv. "zelená" paliva na bázi syntéze z jiných zdrojů než ropy mají stejné vlastnosti ve spalovacím procesu při mnohem menší produkci plynů jako je NOx, CO, CO2 či nespálených uhlovodíků HC. Především již vyzkoušená paliva z biomasy dokázala snížit jedovaté plyny ve zkušebních motorech až o 90 %.

Největší problém je však stále neochota petrolejářských firem investovat do výzkumu takových výrobků. Tím by si totiž zničili svou vlastní živnost v těžbě ropy, jenž je v současné době velmi výdělečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám