Hlavní obsah

Nová Acura RL: pohon každého kola zvlášť

Na letošním mezinárodním autosalonu v New Yorku, který proběhne mezi 7. a 18. dubnem, se představí nová verze Hondy Acura s typovým označením RL. S modelem se počítá i do běžné produkce, ke které by mělo dojít na sklonku tohoto roku a je možné, že částečně nahradí modely stávající.

Foto: archiv resortu

Eva Samková na trati

Článek

Podrobné technické informace zatím japonská automobilka tají a známy budou až po slavnostní premiéře. Již teď se však Honda "pochlubila" horkou technickou novinkou, jíž je unikátní manipulační systém pohonu všech kol SH-AWD.

Ten kombinuje možnost kontroly nad rozložením točivého momentu mezi přední a zadní kola a nezávisle na tom rozložení točivého momentu do levého a pravého zadního kola.

Systém samozřejmě nedává řidiči plnou kontrolu nad vozem, ale hledá optimální velikost a rozložení točivého momentu mezi všechna čtyři kola s ohledem na jízdní podmínky.

Řidiči tak zbývá možnost regulace mezi předními a zadními koly v poměru 30:70 nebo 70:30 a mezi zadními koly dokonce 0:100 nebo 100:0, když 100 je maximální točivý moment a 0 vyjadřuje kolo, či nápravu bez náhonu.

Změny točivého momentu se nevyužívá jen k lepšímu pohonu automobilu, ale třeba i k plynulejšímu a bezpečnějšímu projíždění zatáček. To by mělo zajistit daleko lepší manévrovatelnost než je u automobilů této třídy běžné.

Reklama

Související témata:

Související články

Safety car F1: pošesté Mercedes AMG

Již šestá generace vozů Mercedes AMG byla obsazena do jedné z hlavních rolí seriálu mistrovství světa formule 1. Nový Mercedes SLK 55 AMG si premiéru odbyl...

Jednička BMW: oficiální fotografie

Novinka BMW řada 1, které se příznivci této značky nedočkali na ženevské přehlídce, vjede do autosalónů ke konci roku. Automobilka v úterý zveřejnila první...

Na Audi A2 je spolehnutí

Nepřekonatelný vůz co se týká kvality a spolehlivosti - takový je podle německé společnosti TÜV, mezinárodně respektované autority v oblasti technických...

Výběr článků

Načítám