Hlavní obsah

Nissan ukazuje svět, ve kterém všechny spotřebiče pohání benzín

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budík, mikrovlnná trouba, telefon, počítač nebo zubařská vrtačka poháněné benzínem, to vše se objevuje ve vtipné reklamě na elektrický Nissan Leaf. Zkrácený reklamní spot se nyní promítá ve Spojených státech, celou verzi nasadí Nissan během finále NBA.

Článek

Jak by vypadal svět, ve kterém by všechny spotřebiče poháněl benzín? Tuto absurdní otázku si ve vtipné reklamě pokládá Nissan, jehož většina modelů spaluje benzín nebo naftu. Na konci reklamy si nelze u čerpací stanice nevšimnout rýpnutí do Chevroletu Volt, který dovede jezdit také na elektřinu (má však menší dojezd než Leaf).

Nissan Leaf - na první pohled běžný hatchback, pod kapotou je ovšem ukryt motor s nulovými emisemi. Jízdu s Nissanem Leaf zajišťuje elektromotor s výkonem 107 koní (80 kW) a 280 Nm točivého momentu. Elektrické li-ion baterie s kapacitou 24 kWh dovedou generovat výkon 120 koní (90 kW). Díky tomu, že Leaf nemá spalovací motor, jsou emise výfukových plynů nulové. Elektrická energie se však musí někde vyrobit, což ve většině zemí představuje buď uhelné, nebo atomové elektrárny.

Nissan tvrdí, že na 80 procent kapacity elektrické baterie lze vůz dobít během půl hodiny. Plné dobití z elektrické sítě trvá osm hodin, takže není problém auto dobíjet přes noc. Leaf na jedno nabití ujede pouhých 175 km, automobil se nyní prodává na vybraných evropských trzích (Česko zatím chybí), v Japonsku a v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám