Hlavní obsah

Nevidomí pomohli Jaguaru vytvořit zvuk pro elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legislativní požadavek na to, aby elektromobily vydávaly zvenčí nějaký zvuk, je v přípravě. Jaguar I-Pace ho však má už nyní - ve spolupráci s asociací Vodicí psi pro slepé připravil systém, který nahrazuje klasický hluk motoru.

Elektrický Jaguar I-Pace vydává zvenčí pečlivě vyvinutý zvukVideo: Jaguar

 
Článek

Systém se jmenuje Audible Vehicle Alert, tedy česky Zvukové upozornění vozidla, a není možné ho vypnout. Mění se podle toho, jestli auto zrychluje nebo zpomaluje, a přidává tón navíc, když se vůz chystá odbočovat.

Zkráceně je označován AVAS a funguje do rychlosti 20 km/h. Ve vyšší rychlosti je podle Jaguaru dostatečný hluk odvalujících se pneumatik a vzduchu obtékajícího karoserii, takže už není nutné přidávat další zvuk.

Foto: Jaguar

Jaguar I-Pace vydává pečlivě vyvinutý zvuk, aby byl zvenčí slyšet.

Vývoj zvuku, který slyšíte ve videu, trval zhruba čtyři roky, a plní požadavky evropského nařízení o vnějším zvuku elektromobilů, které by mělo vstoupit v platnost v červenci roku 2019. Nařízení požaduje vnější zvuk v hlasitosti alespoň 56 dB(A).

Proč trval vývoj tak dlouho? Jaguar původně chtěl i-pacu dát zvuk vesmírného plavidla jako ze sci-fi, ale zjistil, že když chodci něco takového slyší, automaticky se podívají k nebi. Současný zvuk byl testován v laboratořích i v městském prostředí.

Anketa

Líbí se vám umělý zvuk i-pacu?
Ano
33,3 %
Nejsem si jist
7,7 %
Ne
59 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám