Hlavní obsah

Německý soud zpřesnil podmínky zákazu vjezdu dieselových aut

Německý Spolkový správní soud v pátek zpřesnil pravidla zákazu vjezdu naftových vozů do měst. Rozlišuje mezi jednotlivými ulicemi, kde jej města mohou vyhlásit okamžitě, a zaváděním celých zakázaných zón, ke kterému mají přistupovat postupně podle stáří vozu a množství jím vypouštěných škodlivin, citovala ze soudního rozhodnutí agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čistota ovzduší se sice ve spolkové republice postupně zlepšuje, asi 70 německých měst ale stále ještě překračuje povolené evropské maximální koncentrace NO2.

Jako první by k uzavírce dvou hlavních ulic mohl ještě tento měsíc přistoupit severoněmecký Hamburk. Následovat by měl Mnichov a Stuttgart. Možné zákazy od roku 2019 zvažuje i Berlín.

Že takové zákazy jsou právně přípustné, rozhodl Spolkový správní soud v Lipsku již před třemi měsíci. Nyní k němu vydal třicetistránkové písemné zdůvodnění.

Nepříjemnost pro Merkelovou

"Taková omezení co do intenzity nepřekračují jiné zákazy umožňované silničním zákonem, se kterými musejí motoristé vždy počítat a přijmout je," uvedl soud.

Zákaz je další ranou automobilovému sektoru ve vlasti největších výrobců aut na světě a nepříjemnost pro kabinet kancléřky Angely Merkelové, často kritizovaný za své těsné vazby na automobilový průmysl.

Ve spolkové republice je registrováno asi 15 miliónů osobních naftových vozů. Jen 2,7 miliónu z nich splňuje nejnovější evropské emisní standardy Euro 6. Pozorovatelé očekávají, že rozsudek bude mít dopad i na Česko, kam může z Německa směřovat řada starších naftových aut, které nyní zřejmě výrazně ztratí na ceně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám