Hlavní obsah

Někteří ani nevyjedou. Japonci v autech z půjčovny podle průzkumů spí, zpívají a učí se

Průzkumy v japonských autopůjčovnách ukázaly, že každý osmý zákazník vozidlo nepoužije k tomu, aby se dopravil z jednoho místa na druhé, ale aby si zdříml, dohnal „resty” z práce nebo piloval své jazykové schopnosti. O klientech půjčoven, kteří najedou podezřele málo, informoval na svých internetových stránkách britský The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skutečnost, že si někteří Japonci půjčují auto nikoli jen k jízdě, vyšla najevo poté, co společnost Orix Auto zjistila, že mnozí z jejích 230 000 registrovaných zákazníků si vůz sice půjčili, ale nejezdili s ním. Ostatní firmy rovněž zaznamenaly podivné chování některých uživatelů, což je přivedlo k tomu, aby věci přišly na kloub.

"Půjčil jsem si auto, abych snědl hotové jídlo, které jsem si koupil, protože jiné místo, kde bych si mohl dát oběd, jsem nenašel," vysvětlil jistý třicátník v japonském deníku Asahi šimbun. Tento list uvádí, že půjčit si automobil je díky online rezervacím velmi snadné a že například u půjčovny Times24, která má více než 1,2 milionu registrovaných uživatelů, pronájem auta na půl hodiny vyjde na 400 jenů (133 korun).

Její vozidla lze vyzvedávat na více než 12 000 místech po celém Japonsku. Průměrný měsíční plat se Japonsku pohybuje kolem 313 000 jenů. "Auta mohou být využívána jako soukromý prostor," uvedla firma Docomi, která v loňském průzkumu zjistila, že se u nich každý osmý zákazník půjčuje auto za jiným účelem než je řízení.

Lidé ve vozidlech spali, volali příbuzným nebo obchodním partnerům, sledovali televizi, zkoušeli zpívat nebo si zlepšovali mluvený projev v angličtině. Některé z autopůjčoven svým zákazníkům připomínají, aby v době, kdy auty nejezdí, vypínali kvůli ohledům na životní prostředí motor.

Reklama

Výběr článků

Načítám