Hlavní obsah

Nejspolehlivějšími vozy jsou podle studie Buick a Lexus

DETROIT

Buick se postavil vedle značky Lexus na nejvyšší pozici na žebříčku spolehlivosti osobních aut. Poprvé po 12 letech se tak Lexus o prvenství s někým dělí. Pětici nejspolehlivějších značek na vrcholu doplňují Cadillac, Mercury a Honda, tvrdí pravidelná roční studie průzkumové agentury J.D. Power and Associates.

Článek

Anketa započítává potíže, které mají majitelé tříletých vozů. Buick i Lexus měly na sto aut 145 problémů. Nejhorší značka, Land Rover, měl 398 problémů. Průměr odvětví je přitom 216 případů, což je proti předchozím 227 problémům zlepšení.

Dobrou zprávou pro spotřebitele je to, že za stejnou hodnotu nemusejí nutně dávat peníze navíc, uvedl ředitel průzkumu a analýz J.D. Power Neal Oddes. Letošní anketa se opírá o odpovědi 53 000 vlastníků aut z modelového roku 2004. Všem potížím dává průzkum stejnou váhu.

Oddes uvedl, že nejčastějším problémem jsou hlučné brzdy a bezpečnostní pásy, které se nechtějí navíjet zpět. Dále jmenoval špatné řízení a nestejné obutí pneumatik. Oddes dodal, že stížnosti na sedačky a interiér tentokrát mírně vzrostly, počet problémů ale ve většině kategorií klesl.

V jednotlivých třídách měl Lexus pět vítězů včetně modelů GS 300 a LS 430 a Toyota čtyři s pickupy Tundra a Tacoma. Největší posun vzhůru měl na žebříčku Hummer, jemuž klesl počet stížností na 242 z loňských 307 na sto aut. Výrazně se zlepšily i vozy Volvo XC90 a Audi A6, u nichž výrobci eliminovali 104 problémů. Téměř dvě třetiny majitelů musely nechat u auta výměnit nějaký komponent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám