Hlavní obsah

Nejrychlejší české SUV je díky Němcům ještě svižnější

Novinky, fra

To nejrychlejší v Čechách vyráběné SUV je Škoda Kodiaq RS. Jenže někomu může připadat i tahle verze s dvakrát přeplňovaným vznětovým čtyřválcem trochu mdlá. A tak tu jsou firmy, které dokážou agregát pořádně napumpovat na větší sílu. Třeba německý specialista ABT.

Foto: ABT (3x)

Škoda Kodiaq RS v úpravě od ABT

Článek

Německý úpravce ABT Sportsline se věnuje automobilům značek z koncernu Volkswagen, tedy i Škodě, a to včetně SUV. Už jsme tu měli třeba Kodiaq s benzínovým motorem.

Teď přišel na řadu nejsilnější diesel, tedy verze RS. Jeho dvoulitr se dvěma turbodmychadly standardně nabízí 176 kW (240 koní) a točivý moment 500 N.m. A je s ním nejrychlejším sedmimístným SUV na Severní smyčce Nürburgringu.

Foto: ABT

Úprava schválená TÜV má třicet koní navíc

Foto: ABT

Změn na karoserii zatím auto moc nemá. O to víc zaujmou dvacetipalcová kola.

ABT nasadil svůj Performance Upgrade a vytlačil z agregátu 199 kW (270 koní) a 540 N.m. Tohle zvýšení o 30 koní a 40 newtonmetrů znamená, že se zrychlení na stovku sníží o 0,2 sekundy na 6,8 s.

Samozřejmě že auto může být vybaveno optickým paketem, který třeba zahrnuje nové lízátko, zadní křidélko nebo úplně nová dvacetipalcová kola ABT GR s nasazenými nízkoprofilovými pneumatikami. Bohužel zatím firma v ceníku nemá úpravu motoru, ale víme, že kola stojí 3580 eur, což je asi 93 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám