Hlavní obsah

Nejrychleji rostoucí automobilkou je čínská Lynk&Co. A to se teprve nadechuje

Právo, laz

Všechno se neustále zrychluje. V automobilovém průmyslu nyní stačí tři roky od pouhé myšlenky k zavedené automobilce, která na domácím trhu prodá přes sto tisíc aut ročně.

Foto: Lynk & Co 3x

Lynk & Co 01

Článek

Značka Lynk se na automobilovém trhu neobjevila z ničeho. Jde o projekt čínského koncernu Geely. Ten výrazně vstoupil do podvědomí evropského motoristického fanouška v roce 2010. Tehdy rostoucí společnost koupila rozhodující podíl v tradiční švédské značce Volvo.

Od té doby koordinuje výrobu a vývoj svých projektů, mezi které teprve nedávno přibylo Lynk Značka byla založena v roce 2016 a soustředit se svým pojetím má mezi Geely a Volvo. V nové výroční zprávě se právě tato mladice označila za nejrychleji rostoucí automobilovou značku na světě. K tomu stačil jen domácí čínský trh, kde udali 120 414 vozů.

Foto: Lynk & Co

Lynk & Co 02 (2018)

„Před třemi roky začala Lynk jen jako myšlenka. Tato prodejní čísla jsou pro úplně novou značku skvělá. Potvrzují nám, že náš fokus na jednoduchou komunikaci s klientem, typicky mladým městským zákazníkem, je správný,” říká šéf značky Alain Visser.

Již brzy na starém kontinentě

Pro novou čínskou automobilku šlo loni o první kompletní rok prodejů. Nabídka byla přitom velmi limitována. V prodeji jsou doteď jen modely 01 a 02, tedy SUV a crossover. V plánu jsou dále také hatchback, sedan a SUV-kupé.

Některé z těchto vozů jsou občas k vidění při testování i v Praze. To naznačuje další kroky této značky. Poté, co loni otevřeli 221 showroomů v Číně, se očekává vstup na evropský trh, kde se již uvažuje o začlenění do továrny v Belgii. [celá zpráva] V roce 2020 se mají otevřít autosalony v Amsterdamu, Berlíně, Bruselu, Stockholmu, Londýně a Barceloně. Poté je na řadě i trh ve Spojených státech.

Foto: Lynk&Co

Lynk&Co 03

Reklama

Výběr článků

Načítám