Hlavní obsah

Nejnovější sporťáky, století veteráni i monoposty F1, to je Festival rychlosti v Goodwoodu

Goodwoodský Festival rychlosti, který se koná každoročně na jihu Anglie už pětadvacet let, je jednou z největších automobilových událostí roku. Kombinuje výstavu toho nejlepšího, co jsou špičky auto-moto světa schopné vyrobit, se závody do vrchu, kterých se účastní veteráni, drifteři, speciály NASCAR i monoposty formule 1.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Napier-Railton Special na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

Článek

Festival rychlosti v Goodwoodu se koná každý rok u sídla Charlese Gordona-Lennoxe, 11. velkovévody z Richmondu, a láká stále víc a víc fanoušků.

I když se tu návštěvník podobně jako na autosalonu může podívat na ta nejlepší, nejrychlejší a nejexkluzivnější nová auta, tohle je tak všechno, co má Goodwood třeba se Ženevou společné.

To ústřední na Festivalu rychlosti je totiž závod do vrchu. Čtyři dny se tu prohánějí motorky, nejnovější supersporty, víc než století veteráni i monoposty formule 1.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ford GT40 na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

Právě formule 1 drží i rekord trati, 1,86 kilometru dlouhý sprint do kopce zvládl dosud nejrychleji Nick Heidfeld na McLarenu MP4/13 v roce 1999, a to v čase 41,6 vteřiny. Na letošním ročníku má prozatím nejlepší čas hodnotu 45,63 vteřiny, ale ještě není všem jízdám konec.

Porsche tu slaví sedmdesátiny

V Goodwoodu také - podobně jako v Polsku na okruhu Silesia Ring či krátce i v Praze na Klárově - si automobilka Porsche připomíná 70 let od chvíle, kdy prototyp 356 No.1 získal povolení k provozu. Tak se stalo v červnu roku 1948. [celá zpráva]

Před domem - či přesněji snad zámkem - velkovévody vztyčila skulpturu vysokou 52 metrů. Jde v podstatě o hvězdu, jejíž jednotlivé paprsky zdobí skutečné modely Porsche. Mimo jiné je na ní upevněn model 911 R, model 959 v barvách Rothmans nebo 919 Hybrid.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Skulptura k sedmdesátinám Porsche na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

Lidí je spousta, ale obrovský park je pojme

První ročník goodwoodského Festivalu rychlosti, který se konal v roce 1993, navštívilo odhadem 25 tisíc lidí. Rekordní návštěvnost byla poslední rok, kdy ještě bylo vstupné zdarma - v roce 2003 přišlo 158 tisíc návštěvníků.

Od té doby je počet platících návštěvníků pro každý den omezen na 150 tisíc. Lístky nejsou zas tak drahé, na celý festival od čtvrtka do neděle je možné je koupit za 169 liber (asi 5000 korun).

Foto: Marek Bednář, Novinky

McLaren Senna na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

K mání jsou i vstupenky na jednotlivé dny v cenách od 37 do 69 liber (od 1080 do 2020 korun). Tedy, byly k mání - letošní ročník je podle oficiálního webu vyprodaný. Můžete si leda nechat poslat e-mail ve chvíli, kdy se otevře předprodej vstupenek na příští rok.

Fronty jsou krátké, ceny příznivé. Na Anglii

Během pátku je na vpravdě obrovské ploše festivalu lidí sice hodně, ale na trať i na auta je pořád dobře vidět a nikde není příliš narváno. I na tribunách většinou lze najít místo, ale chce-li ho mít člověk jisté, je dobré se usadit před tím, než začne některý blok jízd do vrchu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Samozřejmostí jsou stánky s vonícími grily či anglickou mléčnou točenou zmrzlinou. Ta je v tomto horkém počasí - věřte či ne i v Anglii může být nutný opalovací krém - velmi vítaným osvěžením.

Příznivé jsou i ceny občerstvení - hamburger pořídíte za osm liber (234 korun), misku hranolek za 3,50 (100 korun), onu zmrzlinu za tři libry (88 korun) a vodu si můžete načepovat zcela zdarma, máte-li do čeho. A přibalte špunty do uší, zejména historické motocykly jsou až bolestivě hlasité.

Reklama

Výběr článků

Načítám