Hlavní obsah

Nárazové testy zvládla Honda Jazz v klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z aktuální série nárazových testů konsorciem Euro NCAP vám přinášíme informace o Hondě Jazz, jediném zástupci kategorie supermini, a Fiatu Doblo, který reprezentuje kategorii malé MPV. Do stejné kategorie patří i Toyota Corolla Verso, výsledky testů jsme přinesli již na konci května.

Foto: Milan Haluška
Článek

Zatímco Honda Jazz ve své třídě v otázce bezpečnosti pasažérů příliš nezaostává a v ochraně chodců a dětí ji dokonce předčí, Fiat Doblo si při testech vybral špatný den.

Supermini

  • Honda Jazz

Kabina Jazzu je dostatečně silné a stabilní, takže při čelním nárazu utrpí jen minimální deformace. Zádržné systémy pracují dobře a pečlivě tak chrání posádku před zraněním a udržují hlavu řidiče při nárazu v bezpečné vzdálenosti od volantu.

Zvýšený tlak však řidič pocítí při bočním nárazu. Ochrana dětí je v případě malé hondy na dobré úrovni a prozatím nejepší ve své třídě (dosud byly testovány vozy Citroën C2 a Mazda 2 v roce 2003). Jazz je lídrem i v ochraně chodců, když jako první supermini bylo v této kategorii, která byla zavedena v lednu 2002, oceněno třemi hvězdičkami.

Malé MPV

  • Fiat Doblo

Fiat dopadl z dvanácti testovaných vozů nejhůře. Mírou ochrany pasažérů je na tom stejně jako některé vozy z let 2000 až 2002. Loni všechny testované vozy dosáhly minimálně čtyř hvězdiček z pěti. Při čelním nárazu je deformace kabiny, zejména v oblasti stehen řidiče a v oblasti prostoru pro nohy nadměrná, což je způsobeno posunutím sloupku řízení.

O něco lépe je na tom fiat v případě bočního nárazu. Dobře je chráněna hlava a oblast pánve. zatímco jako okrajovou byla označena ochrana oblasti hrudníku.  Dětské zádržné systémy poskytují obstojnou ochranu. Ovšam velice slabá je ochrana chodců.

  • Toyota Corolla Verso

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám