Hlavní obsah

Na srazu gazíků se objevilo i šlapací autíčko, před válkou vzniklo z odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U nás máme srazy aut domácí výroby, tedy škodovek, v Rusku jsou to např. „gazíky“ - produkty Gorkého automobilových závodů, které byly založeny v Nižném Novgorodu. Přes dvě stovky starých gazíků se sjely k továrně o uplynulém víkendu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do ulic Nižného Novgorodu vyrazily vozy z dob sovětské éryVideo: AP

 
Článek

K účastníkům srazu gazíků patřila i Marina Perovová z Moskvy ve svém pick-upu z roku 1939. „Naše auto je zajímavé tím, že všechny jeho součástky jsou originální. Všechno, co vidíte, je z roku 1939, celé auto je poskládané z původních dílů,“ říká.

O něco novějším vozem, Volhou z roku 1960, přijel Alexandr Alešin. „Je z konce roku 1960. Koupil jsem ji v roce 2008 v Lipecku, byla ve slušném stavu, ale kompletně jsem ji zrenovoval. Většinu práce jsem udělal sám,“ popisuje svůj stroj.

Nejen „dospělácká“ auta však byla k vidění – přijelo i dětské šlapací autíčko, které bylo v roce 1934 vyrobeno z odpadního materiálu. „Našli jsme ho zcela náhodou v zapadlé vesnici a zrenovovali,“ říká jeho majitel Maxim Nikulin.

Foto: Profimedia.cz

GAZ-24 Volha na starší fotografii

Samozřejmě, na srazu bylo strojů podstatně víc, z nichž řadu si můžete prohlédnout ve videu. Ukazuje např. i to, že auta v minulých dekádách si byla dost podobná. Poznat GAZ od fordu má laické oko sotva šanci.

Gorkého automobilové závody fungují dodnes a exportují auta do desítek zemí na celém světě. U nás k jeho nejznámějším produktům patří GAZ-24 „Volha“, vyráběná v letech 1970–1992.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám