Hlavní obsah

Mírný facelift BMW X3 + twin turbo

Novinky,

Kompaktní SUV od bavorské firmy prošlo mírným faceliftem. Vhled vozu se změnil jen málo, takže více zajímavý pohled je pod kapotu. Sem se totiž nastěhovat upravený třílitrový turbodiesel s dvojitým přeplňováním.

Článek

Facelift BMW X3 není nijak výrazný. Poznáte jej podle nového dvojbarevného nárazníku se "žraločími zuby", vystouplých prahů či v zadních svítilnách pracujících LED diod. Standardně je vůz postavený na nových sedmnáctipalcových kolech, s nejvýkonnějším motorem pak na osmnáctkách a na přání i s devatenáctipalcovými ráfky. V interiéru se změnily jen některé detaily, jako je instalace více míst s dekorem hliníku či dřeva.

Dvě turba extra

Již v BMW 535d pracuje jeden z nejmodernějších a technicky nejvyspělejších motorů dneška - řadový šestiválec s přeplňováním dvojicí turbodmychadel. Jenže to není klasický systém - turbíny totiž nemají stejný průměr a každá se stará o jiný rozsah otáček. Díky tomu se výkon dokázal zvednout do výšin jinak nedostupných a především zátah je citelný pěkně odspodu.

V sedanu či kombi je výkon 200 kW/560 N.m. V X3 je tento agregát označen jako 3.0sd, což jasně ukazuje na další vylepšenou verzi. Změnou několika prvků, jako je časování ventilů a elektronická regulace turbodmychadel bylo přidáno dalších 10 kW a 20 N.m. To je už slušná porce, takže se není co divit maximální rychlosti 240 km/h a zrychlení na stovku za 6,6 s.

Z dalších dieselů jmenujem známé 2.0d/110 kW a 3.0d/160 kW. Zážehové agregáty budou tři: 2,0 l/110 kW, 2,5 l/160 kW a 3,0 l/200 kW.

Další inovace

Modernizace se dotkla také elektroniky. Systém DSC dostane funkci předmačkávání třecích segmentů na kotouče pro odstranění vody z mezery, kontrolu sjezdů z kopce HDC a několik dalších vylepšení. Nový turbodiesel pak bude mít automatickou pětistupňovou převodovku s notnou úpravou časů řazení a plynulosti chodu.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW a další Mille Miglia

V italské Brecii se objevilo překvapení - BMW zde ukázala svůj nový koncept Mille Miglia. Ten je odvážnou reminiscencí na závodní BMW 328 Mille Miglia, který...

G-Power G6 Coupé 5.0 S: Bavorský sprinter

BMW zatím nenabízí žádný supersport. Nejsilnějšími modely jsou dnes M5 a M6. To je ovšem pro některé fanoušky značky dost málo. Pro ně připravila tuningová...

Výběr článků

Načítám