Hlavní obsah

Mini bonbónek s otevřenou střechou

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý v podvečer se v prostorách společnosti Konsepti, která se věnuje designu interiérů, v České republice poprvé představil vůz MINI Cabrio. Vůz, který pod mateřskými křídly automobilky BMW vstal z popela jako bájný Fénix. Na první pohled si tento automobil získá snad každého.

Foto: Martina Rambousková

Nový předseda RO TOP 09 Jablonec nad Nisou Ondřej Bašus

Článek

Možná si řeknete, že představovat kabriolet na podzim je při nejmenším zvláštní. Je a není. MINI je totiž vozem, který se svým designem vymyká, vybízí k volnosti a podporuje sebevědomí svého majitele. "MINI Cabrio je jakýmsi vyvrcholením nabídky," řekl při slavnostním představení vozu manažer pro prodej a marketing dovozce AuTec Group Antonín Hálek.

Na otázku kolik chtějí v České republice těchto vozů prodat odpověděl: "Víte, že naše plány zveřejňujeme jen zřídka." Nicméně dodal, že prodej by se měl pohybovat mezi 100 až 1000 automobilů. Výhled pro prodej v celé Evropě počítá, že MINI Cabrio bude v příštím roce každý pátý prodaný kabriolet.

Na českém trhu bude k dostání ve třech verzích. Základní provedení One za 585 tisíc korun, Cooper Cabrio za 645 tisíc a nevýkonnější verze Cooper S Cabrio přijde na 789 tisíc korun. Pod kapotou je čtyřválec 1,6 v případě MINI One s výkonem 66 kW při 6000 otáčkách za minutu. Pohonná jednotka MINI Cooper má pak výkon 85 kW. Maximální točivý moment při 4500 ot/min dosahuje 150 Nm.

Nejvýkonnější jednotka vrčí pod kapotou MINI Cooper S Cabrio s výkonem 125 kW. Pětistupňová převodovka pak pomůže vozu zrychlit z 0 na 100 km/h za 7,4 s. V maximální rychlosti ručička tachometru ukazuje 215 km/h.

Bez střechy za 15 sekund

Plně automaticky stahovací střecha je nabízena ve třech barevných provedeních -černá, zelená a modrá. Pasažéři si mohou zvolit dvě varianty - částečné otevření a úplné, kdy se stažená střecha schová do zavazadlového prostoru. Částečné otevření je možné i v rychlosti 120 km/h. Úplné stažení pak trvá 15 vteřin.

I když MINI není o přepravě zavazadel, zmíním i velikost úložného prostoru tohoto čtyřmístného automobilu. Jestliže je střecha natažená, objem zavazadelníku činí 285 litrů. Pokud si chcete užívat jízdu v otevřeném voze, zavazadlový prostor se po úplném složení střechy zmenší o 120 litrů. Při složení sedadel nabídne MINI Cabrio prostor pro zavazadla o objemu 605 litrů.

Mezi příplatkovou výbavu bude mimo jiné patřit interiér Chrome Line, který na první pohled zaujme retrostylem. Dotaženým mnohem dál, než například v Chrysleru PT Cruiser. Vhod přijdou i přední a zadní kamera, které dodají jistotu při parkování, i když se nejedná o žádného obra.

Reklama

Související témata:

Související články

Po třech letech přichází Mini Cabrio

Léto je ve znamení kabrioletů. Dvojnásob to bude platit letošní léto, kdy budou uvedeny dva kabriolety postavené na základě vozů Mini Cooper a Mini One, které...

Výběr článků

Načítám