Hlavní obsah

Milióntá fabia putuje do Velké Británie

– MLADÁ BOLESLAV

Milión kusů jedné modelové řady je vždy významná událost v historii každé automobilky. V případě, že této mety docílil již čtvrtý model, je to událost o to významnější. Ve čtvrtek se to podařilo mladoboleslavské automobilkce Škoda Auto. Modelem se sedmiciferným pořadovým číslem se nově stala fabia.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Velká Löw-Beerova vila ve Svitávce

Článek

Do této doby se to podařilo modelům favorit, felicia a zcela nedávno i octavii. Škodovky se těší tradičně velké oblibě na domácím trhu, kde jim náleží 50procentní podíl, a zároveň se těší vzrůstající oblibě a respektu v zahraničí. O tom svědčí i příští domov miliónté fabie. Přímo si ji objednal zákazník z Velké Británie, která ještě před rokem 1991 byla spíše domovem vtipů na adresu škodovek, než zemí kde se automobily s okřídleným šípem na kapotě těší respektu a úcty motoristů.

Jubilejním vozem je Fabie RS ve stříbrném provedení se vznětovým motorem o výkonu 96 kW v kombinaci s mechanickou šestistupňovou převodovkou. K výbavě tohoto vozu patří mimo jiné xenonové světlomety, boční a čelní airbagy, elektronický stabilizující systém ESP, speciální sportovní sedačky a řada optických interiérových a karosářských prvků. Model Fabia RS si světovou premiéru odbyla na loňském ženevském autosalónu.

Fabia 1 000 000
Provedenípočet
Hatchback622 000
Kombi300 000
Sedan76 000
užitkový Praktik2000
Zdroj: Škoda Auto

Kromě mateřského závodu Škoda Auto v Mladé Boleslavi se vozy Fabia montují i v ukrajinském závodu Eurocar v Solomonovu a v bosenském Sarajevu a na celkové produkci automobilky se podílí téměř 60 procenty.

Reklama

Související články

TEST: Fabia RS se pyšní naftovým motorem

Škoda Auto přináší na trh na přelomu června a července novou Fabii RS turbodiesel. Jde o nejvýkonnější model Fabie s přídomkem RS. Člověk řídící novou Fabii...

Škoda Auto vyrobila 900 000 octavií

Automobilka Škoda Auto vyrobila 900.000. automobil řady Škoda Octavia. S jeho sériovou výrobou začala na podzim 1996 a hodlá jej vyrábět do roku 2005....

Výběr článků

Načítám