Hlavní obsah

Mercedes oficiálně představil nový pick-up

Nový velký pick-up Mercedes-Benz X už je oficiálně na světě. Potvrdilo se všechno, o čem se dříve jen spekulovalo. Auto je v základu vlastně Nissan Navara (resp. Renault Alaskan). Jako první přijde na německý trh, nejvýkonnější varianta bude mít 190 kW.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X

Článek

Auto dlouhé 5,34 metru, široké 1,92 metru, vysoké 1,82 metru a stojící na rozvoru 3,14 metru je opravdu originální. Nová není jen maska chladiče, ale vlastně kompletní přední část až k A-sloupkům.

Pod novým kabátem je ovšem klasická konstrukce, nápravy jsou stejné – vepředu lichoběžníky, vzadu tuhá náprava. Nová generace navary má už samozřejmě i zadní odpruženou vinutými pružinami, novinku má tudíž i model X.

U tohoto typu vozu je důležité to, co je za kabinou – ložná plocha. Ta má rozměry 1587 x 1560 x 474 mm, auto je možné zatížit 1042 kg nákladu včetně posádky.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X

Terénní auto, jako je tohle, potřebuje pohon všech kol. Zatím má jen „civilní“ přiřaditelný pohon všech kol 4Matic, kde je nutné dokoupit uzávěrku zadního diferenciálu. Později bude i klasický permanentní pohon 4 x 4.

Nový interiér

Uvnitř je to takový zvláštní mercedes. Přístrojová deska je kompletně nová. Samozřejmě nechybí velká obrazovka uprostřed, která má úhlopříčku 8,5 palce. Auto má multifunkční tříramenný volant, sedadla obšitá látkou (kůže je na přání), systém sledování okolí vozu kamerami, sledování jízdních pruhů, nouzové brzdění…

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X

Zajímavé je, že vůz dostane i speciální aplikaci, která dokáže řidiče k autu nasměrovat, pokud ho přehlédne na parkovišti. Nebo mu dokáže říci, kolik paliva má v nádrži.

Tři motory

V nabídce budou zatím tři verze motorů: X220d (agregát má objem 2,3 l) nabídne 120 kW, s dvojicí turbodmychadel dá ve verzi X250d 140 kW.

Benzínové pohonné jednotky zastupuje X200 se 122 kW. Všechny motory mají buď šestistupňovou manuální převodovku, nebo sedmistupňový automat.

V polovině roku 2018 se začne prodávat naftový šestiválec X350d se 190 kW a 550 Nm.

Prodej začne ke konci roku nejdřív v Německu, pak poputuje vůz do jihoamerických států, Jižní Afriky, Austrálie.

Do USA se ale model X nepodívá. Tam je příliš velká konkurence a Mercedes by asi neuspěl. Každopádně ještě zbývá cena – základní verze auta začíná v přepočtu někde kolem 970 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám