Hlavní obsah

Mercedes chce zakročit proti kopírování Smartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli Mercedes-Benz pomalu neví, co s prodělečnou značkou Smart a jejím jediným modelem ForTwo, stejně se hodlá bránit proti čínským plagiátům. Teda on to až tak úplně plagiát není. Automobilka Shuan Huang totiž představila automobil, který je prý její vlastní.

Článek

Model Noble (neplést si s výrobcem supersportovních automobilů) je malé vozítko, které by se mělo začít prodávat v Číně již příští rok. Výrobcem je Shuan Huang, která má ve znaku dva kruhy a již dnes vyrábí model CEO.

Takže si tuto informaci rozebereme. Popravdě řečeno, dva kruhy vypadají jako rozlomený znak Audi, CEO je zezadu stejný jako BMW X5 a zepředu připomíná starší Hondu CR-V, jméno Noble jsme už představili a nyní tedy zbývá představit samotný výrobek.

Shuan Huang Noble je dvoumístný mikrovůz, který má podobně jako Smart ForTwo motor vzadu, plastovou karoserii, vyklápěcí zadní okno... No podívejte se sami na fotografie. Nebýt trochu pozměněné přední části, mohli by vůz hned prodávat v autosalonech Mercedes-Benz.

Vůz ale praktikuje čínskou cestu zlevňování, takže nejchudší model má přijít na 30 690 RMB (1 RMB = asi 3 Kč), nejdražší pak na 40 999 RMB.

A samozřejmě, že tohle se nelíbí Mercedesu. Podle slov zástupců značky se začne firma bránit takovému plagiátorství, které už je "do nebe volající". Firma China Automobile Deutschland, která má na starosti prodej vozu však oznámila, že Noble je jen vozítko, které vzdáleně Smart připomíná, nemůže s ním být však nikdy zaměňováno.

Ředitel Klaus Schlössl pak dal všemu korunu, když v časopise Automotive News řekl: " Automobily jsou rozdílné ceny i rozdílné kvality. Na světě je mnoho vozů, které jsou si podobné."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám