Hlavní obsah

Mercedes-Benz začal nabízet třídu E s pohonem na zemní plyn

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce bude novou třídu E nabízet také s pohonem na zemní plyn (NGT). Ten lze při provozu kombinovat s klasickým Naturalem 95. Mercedes nabízí zemní plyn i pro třídu B, dodávku Sprinter či autobusy Citaro.

Článek

Mercedes-Benz E 200 NGT BlueEfficiency spaluje buď zemní plyn, nebo benzín (Natural 95). Základem je čtyřválec přeplňovaný kompresorem o výkonu 120 kW (163 k), který byl modifikován montáží přídavných vstřikovacích trysek na spodní straně sacího potrubí (viz nákres). Motor spaluje benzín nebo zemní plyn, změna je údajně tak plynulá, že ji posádka nepozná.

Ve spojení s pětistupňovou samočinnou převodovkou zrychlí sedan třídy E na stovku za 10,4 sekundy a dosahuje nejvyšší rychlosti 224 km/h. Spotřeba benzinu činí 8,1 litru na 100 kilometrů. Při provozu na zemní plyn je spotřeba 5,5 kg na 100 kilometrů (1 kilogram CNG stojí zhruba 21 korun).

Nádrže na zemní plyn jsou umístěny za opěradlem zadních sedadel, další dvě nádrže jsou pod podlahou zavazadlového prostoru. Všechny tři dohromady pojmou 121,5 litru, respektive 19,5 kg zemního plynu. Dojezd na zemní plyn je přibližně 360 kilometrů; dojezd na Natural 95 je cca 730 kilometrů. Celkem tedy 1090 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám