Hlavní obsah

Mercedes-Benz S65 AMG Coupe je venku, pohání jej dvanáctiválec

Novinky, maž

Mercedes-Benz odhalil vrcholné provedení své třídy S se dvěma dveřmi, v názvu má tradiční označení AMG. Pod kapotou je sice přeplňovaný motor, jde však o poctivý dvanáctiválec. Jeho výkon činí 630 koní.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz S65 AMG Coupe

Článek

To nejzajímavější v případě nového modelu s třícípou hvězdou se skrývá pod kapotou. Motorový prostor vyplňuje ručně montovaný šestilitrový V12, který je navíc přeplňován dvěma turbodmychadly. Výsledkem je drtivých 630 koní (463 kW) při 5400 otáčkách a celých 1000 Nm točivého momentu. Maximální hodnota „krouťáku” je dostupná mezi 2300 až 4300 otáčkami.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz S65 AMG Coupe

Vrcholná verze „eskového” kupé zvládne sprint 0–100 km/h za 4,1 sekundy, nejvyšší rychlost je v Evropě standardně omezena na 250 km/h (za příplatek půjde posunout), zákazníci v USA dostanou standardně omezovač na 299 km/h.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz S65 AMG Coupe

Poháněná zadní kola, výhradně automat

Výkon se na zadní kola přenáší prostřednictvím sedmistupňového automatu, za příplatek budou dostupné karbon-keramické brzdy. Kola mají u S65 AMG standardní rozměr 20 palců, rozměr pneumatik je 255/40 vpředu a 285/35 vzadu.

Technickou zajímavostí je instalace lithium-Ion baterie, která nahrazuje konvenční startovací baterii a ušetří až 20 kilogramů. Kapacita nové, standardně dodávané baterie činí 78 Ah. Mercedes neudává, zda je v jejím případě nějaké omezení při startech za teplot –20 stupňů a nižších. Podobné řešení pro některé modely nabízí i Porsche, u nich bylo právě toto teplotní omezení.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz S65 AMG Coupe

První S65 AMG Coupe se k zákazníkům dostanou koncem letošního roku, prodejní cena převyšuje šest miliónů korun. Výkonově, prestiží, ale i cenově jste tak v hájemství supersportovních modelů italské provenience.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám