Hlavní obsah

McLaren oslavuje první vyhraný závod svého zakladatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se rok 1968 a závodní tým Bruce McLarena se účastní Velké ceny na okruhu Spa-Francorchamps v Belgii. O několik hodin později z něj vychází vítězně - a je to první McLarenovo vítězství ve formuli 1. Po padesáti letech automobilka vítězství svého zakladatele připomíná.

Foto: McLaren 3x

McLaren 720S Spa 68

Článek

Jste-li zběhlí v historii formule 1, asi si říkáte, proč píšeme o výročí v zimě, když se ona Velká cena jela v červnu 1968. Důvod je jednoduchý - McLaren představil speciální model k výročí - 720S - teprve před několika dny.

Vzniknou pouze tři kusy a jsou rozpoznatelné oranžovou barvou, která dostala název MSO Bespoke Anniversary Orange a která má být znovuzrozením papájové oranžové, v níž byly oděny tehdejší monoposty F1 týmu McLaren, označené M7A.

Kromě laku si zvenčí všimněte siluety okruhu Spa-Francorchamps tak, jak vypadal v roce 1968. Tehdy měřil 14,1 kilometru a měl 21 zatáček; do dnešní podoby se zhruba poloviční délkou se dostal několika rekonstrukcemi.

Foto: McLaren

Zhruba takhle vypadal okruh Spa-Francorchamps v roce 1968.

Že před námi stojí speciální edice, ukazuje také nápis na prahu. Stojí tam „První vítězství McLarenu ve Formuli 1, Velká cena Belgie 9. června 1968” a jméno Bruce McLarena, který tehdy zvítězil.

Foto: McLaren

Všimněte si nápisu na karbonovém prahu.

Ze zmíněných tří kusů už jsou podle tiskové zprávy McLarenu dva prodány, takže byly-li vánoční prémie obzvláště štědré a chcete-li si udělat radost, pospěšte si. Vůz je k mání u dealera McLarenu v Bruselu, hlavním městě Belgie. Cena není známá.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám