Hlavní obsah

McLaren dostal neuvěřitelná kola, vznikla pomocí 3D tiskárny

Novinky, fra

V minulosti byl 3D tisk určen jen pro stránky sci-fi románů. Moderní 3D tiskárny už ale dávno neumí tisknout jen z plastu, ale i speciálních slitin. Fantastická kola, určená pro vůz McLaren, jsou ze speciální směsi titanu.

Foto: HRE Performance Wheels (4x)

Kola vytištěná na 3D tiskárně

Článek

Už dnes se dokážou vytisknout na 3D tiskárně díly na automobily, které jsou jak okrasné (například Mini tiskne některé okrasné individuální prvky na karoserii), tak i technické. Kupříkladu Bugatti bude nabízet speciální brzdové třmeny z podobného materiálu, jako jsou zmíněná kola na McLarenu.

Foto: HRE Performance Wheels

Ráfky nasazené na McLarenu

Jejich autory jsou lidé z HRE Performance Wheels a za vytištěním stojí GE Additive. Základem je materiál, kterým je speciální prášek z titanu. Jenže takový prášek se samozřejmě nedá jen tak jednoduše tisknout. Na to musí být speciální technologie natavování elektronovým paprskem. Teprve pak se materiál stane tvárným a spékatelným, takže se s ním dá pracovat v 3D tisku.

Foto: HRE Performance Wheels

Detailní pohled odhalí složitou konstrukci

Foto: HRE Performance Wheels

Ráfek je z uhlíkového kompozitu a do něj jsou přišroubovány tyto centrální paprsky.

Samozřejmě, že tiskem lze vytvořit naprosto úžasné tvary. Jako v tomto případě, kdy vznikla zajímavá žebrovitá konstrukce. Ovšem má to i své nevýhody.

Nelze vytvořit větší části a hlavně části dostatečně pevné na to, aby vydržely nárazy. Důležitou vlastností kol je sice tvrdost, ale také pevnost. Splnit mnoho protichůdných požadavků najednou je tak velmi těžké. A tak vznikl samostatně prstenec kola z uhlíkového kompozitu, ke kterému jsou následně přišroubovány centrální paprsky vytvořené tiskem.

Výhodou celého kola je jeho vzhled a originalita a také to, že nerezaví. Nevýhodou bude cena. Ta bude extrémně vysoká. U HRE ji raději ani nezveřejnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám